Вук Исаковић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Вук Исаковић
Датум рођења1694.
Место рођењаЦрна Бара
  Хабзбуршка монархија
Датум смрти1759.
Место смртиМитровица
  Хабзбуршка монархија

Вук Исаковић је био српски официр - аустријски пуковник, пореклом из села Средска. Вук Исакович је био инспирација за главни лик у роману Сеобе Милоша Црњанског.

Биографија[уреди]

Вук је рођен у месту Црна Бара [1] у Србији, када је она била под аустријском управом. Службовао је као граничарски капетан у родној Црној Бари. Године 1738. са чином оберкапетана је учествовао у рату на страни Аустријанаца са Турцима. Заједно са својим братом Трифуном командовао катанима и хајдуцима који су похарали Лешницу. Након ратног пораза Аустрије, прелази Саву и улази у редове аустријске војске - Варадинску граничну регименту. Послије тог рата он је мајор у Срему, потпуковник и (јубиларни) пуковник петроварадинске пуковније. Године 1742. био је ктитор за четвороспратни звоник квадратног пресека манастира Шишатовац. Такође је о његовом трошку у Бечу изграђен и дарован манастиру бакрорез са ликом Стевана Штиљановића.

Умро је у Сремској Митровици 1759. у 65. години живота, сахрањен је у манастиру Шишатовац, у самој цркви, који је у то време био нека врста маузолеја угледних Срба.

У роману „Сеобе“[уреди]

Вук, по природи ратничка душа, умјесто да осјећа властита задовољства и да га муче лични проблеми, он осјећа бесмислене проблеме рата, осјећа проблеме свог пука и народа. Док Дафина и Аранђел доживљавају личне проблеме и трагике, дотле Вук властиту ситуацију све више види са положајем и проблематиком пука Срба, српског граничарског живља, који отварају нека битна питања људске егзистенције. Дакле, на општем плану цијели један народ, на ужем Вукова разочараност у ратовање и велике губитке који не воде нигдје.

Литература[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ "Јавор", Нови Сад 1888. године