Вук Исаковић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Вук Исаковић
Датум смрти: 1759.
Место смрти: Митровица

Вук Исаковић је био српски војсковођа пореклом из села Средска. Вук Исакович је био инспирација за главни лик у роману Сеобе Милоша Црњанског.

Биографија[уреди]

1738. године са чином оберкапетана је учествовао у рату на страни Аустријанаца са Турцима. Заједно са својим братом Трифуном командовао катанима и хајдуцима који су похарали Лешницу. Послије тог рата он је мајор у Срему, потпуковник и пуковник петроварадинске пуковније. Године 1742. био је ктитор за четвороспратни звоник квадратног пресека манастира Шишатовац. Такође је о његовом трошку у Бечу изграђен и дарован манастиру бакрорез са ликом Стевана Штиљановића.


Умро је у Сремској Митровици 1759. у 65. години живота, сахрањен је у манастиру Шишатовац, који је у то време био нека врста маузолеја угледних Срба.

У роману „Сеобе“[уреди]

Вук, по природи ратничка душа, умјесто да осјећа властита задовољства и да га муче лични проблеми, он осјећа бесмислене проблеме рата, осјећа проблеме свог пука и народа. Док Дафина и Аранђел доживљавају личне проблеме и трагике, дотле Вук властиту ситуацију све више види са положајем и проблематиком пука Срба, српског граничарског живља, који отварају нека битна питања људске егзистенције. Дакле, на општем плану цијели један народ, на ужем Вукова разочараност у ратовање и велике губитке који не воде нигдје.

Литература[уреди]