Вук Исаковић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Вук Исаковић
Датум рођења 1694.
Датум смрти 1759.
Место смрти Митровица

Вук Исаковић је био српски војсковођа пореклом из села Средска. Вук Исакович је био инспирација за главни лик у роману Сеобе Милоша Црњанског.

Биографија[уреди]

1738. године са чином оберкапетана је учествовао у рату на страни Аустријанаца са Турцима. Заједно са својим братом Трифуном командовао катанима и хајдуцима који су похарали Лешницу. Послије тог рата он је мајор у Срему, потпуковник и пуковник петроварадинске пуковније. Године 1742. био је ктитор за четвороспратни звоник квадратног пресека манастира Шишатовац. Такође је о његовом трошку у Бечу изграђен и дарован манастиру бакрорез са ликом Стевана Штиљановића.


Умро је у Сремској Митровици 1759. у 65. години живота, сахрањен је у манастиру Шишатовац, који је у то време био нека врста маузолеја угледних Срба.

У роману „Сеобе“[уреди]

Вук, по природи ратничка душа, умјесто да осјећа властита задовољства и да га муче лични проблеми, он осјећа бесмислене проблеме рата, осјећа проблеме свог пука и народа. Док Дафина и Аранђел доживљавају личне проблеме и трагике, дотле Вук властиту ситуацију све више види са положајем и проблематиком пука Срба, српског граничарског живља, који отварају нека битна питања људске егзистенције. Дакле, на општем плану цијели један народ, на ужем Вукова разочараност у ратовање и велике губитке који не воде нигдје.

Литература[уреди]