Вук Лазаревић

С Википедије, слободне енциклопедије
Вук Лазаревић
Vuk Rudenica (1402-1405).jpg
Вук Лазаревић (детаљ фреске из манастира Руденица, 14021405)
Датум рођењаоко 1380.
Место рођењаМоравска Србија
Датум смрти04. 07. 1410.
Место смртиФилипољ
 Османско царство
ДинастијаЛазаревићи
ОтацЛазар
МајкаМилица

Вук Лазаревић је млађи син кнеза Лазара и кнегиње Милице.

Рођен је после 1380. године пошто се зна да је његов старији брат Стефан рођен око 1377. године. У времену после Косовске битке 1389. године Вук заједно са братом, мајком и Јефимијом, удовицом деспота Угљеше Мрњавчевићa учествује у власти. Била је то нека врста породичног савета Лазаревића. У бици код Ангоре, Вук је са братом Стефаном и синовима Вука Бранковића - Гргуром и Ђурђем учествовао на страни Турака као вазал против Монгола предвођених Тамерланом. Браћа Лазаревић, после битке у којој су спасили живот Бајазитовом сину Сулејману, кренули су пут Србије морем и дошли у Зету код свог зета Ђурђа Балшића. Пре тога Стефан се код цара Византије, Јована VII Палеолога окитио титулом деспота.

После повратка у Србију, браћа Лазаревић су се суочила са нападом Ђурђа Бранковића и Турака. Ђурађ је успео да приволи Турке за овај напад незадовољан све већом доминацијом куће Лазаревић. У бици која се одиграла на Косову, Лазаревићи су поделили своју војску на сва дела. Вук командује већим одредом који напада одред под командом Ђурђа, али бива поражен и остаје са двадесетак војника. Стефан побеђује други турски одред и распламсавају се први сукоби међу синовима кнеза Лазара. Вук тражи део територије Србије за себе, али Стефан упорно одбија комадање земље. То проузрокује Вуков одлазак на двор Сулејмана, владара европског дела Турске. Кнегиња Милица је покушала да замоли султана Сулејмана да не подржи Вука. Дошло је до привременог затишја, а Стефан је ступио у преговоре са Угарском. Од краља Жигмунда добио је титулу витеза Змаја Првог реда, најпрестижнију угарску титулу. Схвативши да неће успету да преузме власт, Вук је наговорио Сулејмана за напад указујући на Стефанову поданост Угарима. Обећао је Турцима вазалство ако дође на власт. Почетком 1409. са турском војском, коју је предводио Гази Евренос, и групом незадовољних Срба напао је Стефана, а у међувремену им се придружује и Ђурађ Бранковић. Успевају да упадну до Београда и после преговора са Стефаном долази до поделе Србије у коме Вук узима јужни део, а деспот Стефан северни са Београдом. Старији брат је угарски, а млађи турски вазал, али Вук узима и половину прихода са Стефанове територије. Када је дошло до врхунца распламсавања сукоба међу Бајазитовим синовима 1409. године оба брата су у војсци Бајазитовог сина Мусе. Стефан је добио гаранције да ће за војевање добити од Вука одузете територије. Вук је такође добио гаранције да ће очувати своје територије па је увидевши Мусину дволичност одлучио да тајно склопи савез са Мусиним братом Сулејманом. Муса је због тога одлучио да казни смрћу Вука, али Стефан и поред дотадашњих размирица одлучио је да јамчи за брата. За то време Вук је побегао у Сулејманов табор. Из битке Сулејман излази као победник. Вук Лазаревић и његов сестрић Лазар Бранковић су чланови победничке војске и крећу према Србији.

Вук је желео да што пре освоји власт у земљи, али га је заробила Мусина војска. Покушао је да моли Мусу за опрост, али је ипак погубљен 1410.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]