Вулканска купа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Везув - купа и кратер

Вулканска купа је елементарни облик вулканског рељефа. Представљена је узвишењем насталим нагомилавањем пирокластичног материјала и изливањем лаве, при вулканским ерупцијама. На њеном врху налази се отвор левкастог облика који се назива кратер. Величина купе, њено стварање и разарање зависе од неколико фактора, на првом месту од ерупција и интензитета и трајања вулканског рада. Код купа се разликује апсолутна и релативна висина. За вулкане је важнија релативна, тј. висина од подножја купе до врха. Примера ради Чимборасо је висок 6.272 метара, али је купа има свега 2.400 метара.

Подела[уреди]

Вулканске купе могу бити просте или сложене. Просте се састоје од једног маље или више правилног узвишења, најчешће облика заобљене купе. Сложене купе су асиметричне, неправилне и имају два или више кратера. Оне се даље могу поделити на „секундарне вулканске купе“ (мање и млађе купе које су настале у средишту већег и старијег кратера) и „паразитске“ (бочне, адвентивне) вулканске купе које се јављају на боковима вулкана и настају прскањем услед притиска.

Посебан тип вулканских купа су „марови“, који представљају ембрионални стадиум вулкана и испуњени су туфом и пепелом. Код мешовитих вулкана развијају се стратовулканске купе наизменичним нагомилавањем лавичног и растреситог материјала.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Петровић Д. и Манојловић, П. (2003): Геоморфологија, Географски факултет, Београд