Вурда

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Вурда
Vurda slika.jpg
Вурда
Друго имеИзвара или Урда
Место пореклаЈужна Србија тачније Лужница Македонија Бугарска Турска Украјина
Регије или држава Србија  Македонија  Бугарска  Турска и  Украјина
Део националне кухињеСрпска кухиња Македонска кухиња Бугарска кухиња Турска кухиња и Украјинска кухиња
Главни састојцимлеко
  Медија: Вурда

Вурда је традиционални и специфични производ од млека који се производи у Лужници (околини Бабушнице) и пиротском крају.

Спрема се од крављег, овчијег и козјег млека или мешавине овчијег (козјег) и крављег млека. Добија се цеђењем киселог млека. У тако исцеђену смешу ставља се паприка и чува у чистој посуди на умереној температури тридесетак дана. За то време долази до врења да би се добио квалитетан производ киселкастог укуса и кремастог облика (слично крем сиру или паприци у павлаци).

Овај специјалитет је обележје лужничког краја, а може се срести и у неким селима у пиротском крају. У скорије време производи се и у Нишу као „Лужнички крем сир са паприком“.

Вурда се служи као: салата, хладно предјело или „мезе“ уз вино и ракију.

Вурдијада[уреди]

У Бабушници се од 2012. године одржава културно, туристичко, комерцијална манифестација под називом Вурдијада. На овој манифестацији мештани из Лужничке котлине и околине излажу Вурду (чисту, са паприком, са печуркама или са другим комбинацијама) и млечне производе домаће производње као и друге производе (зимницу, пецива, сухомеснате производе, чварке, спржу...). Сваке године се награђују најуспешнији и најоргиналнији излагачи.

Захваљујући "Вурдијади" многи кулинари и гастрономи су чули за овај производ и први пут посетили Бабушницу, а производња и продаја Вурде је повећана. Сада се Вурда може наћи на многим трпезама како у Лужничком крају тако и у Нишу и широм Србије а од недавно и у Бугарској

Спољашње везе[уреди]