Вурда

Из Википедије, слободне енциклопедије
Вурда
Vurda slika.jpg

Вурда

Порекло
Друго име Извара или Урда
Национална кухиња Српска кухиња Македонска кухиња Бугарска кухиња Турска кухиња и Украјинска кухиња
Место порекла Јужна Србија тачније Лужница Македонија Бугарска Турска Украјина
Регија/Држава  Србија  Македонија  Бугарска  Турска и  Украјина
Детаљи
Главни састојци млеко
P Food.png

Вурда је традиционални и специфични производ од млека који се производи у Лужници (околини Бабушнице) и пиротском крају.

Спрема се од крављег,овчијег и козјег млека или мешавине овчијег (козјег) и крављег млека. Добија се цеђењем киселог млека. У тако исцеђену смешу ставља се паприка и чува у чистој посуди на умереној температури тридесетак дана. За то време долази до врења да би се добио квалитетан производ киселкастог укуса и кремастог облика (слично крем сиру или паприци у павлаци).

Овај специјалитет је обележје лужничког краја а може се срести и у неким селима у пиротском крају. У скорије време производи се и у Нишу као „Лужнички крем сир са паприком“.

Вурда се служи као: салата, хладно предјело или „мезе“ уз вино и ракију.

Вурдијада[уреди]

У Бабушници се од 2012.године одржава културно, туристичко, комерцијална манифестација под називом Вурдијада. На овој манифестацији мештани из Лужничке котлине и околине излажу Вурду (чисту, са паприком, са печуркама или са другим комбинацијама) и млечне производе домаће производње као и друге производе (зимницу, пецива, сухомеснате производе, чварке, спржу...). Сваке године се награђују најуспешнији и најоргиналнији излагачи.

Захваљујући "Вурдијади" многи кулинари и гастрономи су чули за овај производ и први пут посетили Бабушницу, а производња и продаја Вурде је повећана. Сада се Вурда може наћи на многим трпезама како у Лужничком крају тако и у Нишу и широм Србије а од недавно и у Бугарској

Спољашње везе[уреди]