Гавровића чардак у Прањанима

Из Википедије, слободне енциклопедије
Гавровића чардак у Прањанима
Опште информације
Место Прањани
Општина Горњи Милановац
Држава  Србија
Време настанка око 1870.
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе Краљево
Седиште Краљево
Адреса Цара Лазара 24 36000
Званични веб-сајт

Гавровића чардак у Прањанима, месту у општини Горњи Милановац, подигнут је око 1870. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Историјат и изглед[уреди]

Као један од групе чардачића који су постојали крај цркве брвнаре у Прањанима насталих по њеној изградњи 1827. године, Гавровића чардак пренет је у двориште власника по престанку његове функције код цркве.

Грађен је од дрвета, као спратна зграда од две просторије, квадратне основе високог стрмог крова покривеног шиндром, са шиљком на врху. У приземљу је остава, а на спрату просторија за одмор и обедовање до које се долази затвореним дрвеним степеништем. Овакве зградице служиле су својим власницима за смештај, о већим црквеним празницима и саборима, примање гостију и пријатеља и обедовање са њима. Имали су их само најимућнији домаћини. Гавровића чардак представља развијену варијанту најстаријег типа ових градњи подизаних крај цркава у првим деценијама 19. века.

Конзерваторско-рестаураторски радови изведени су 1975. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.