Гавровића чардак у Прањанима

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Гавровића чардак у Прањанима
Опште информације
МестоПрањани
ОпштинаГорњи Милановац
Држава Србија
Време настанкаоко 1870.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Краљево
СедиштеКраљево
АдресаЦара Лазара 24 36000
Званични веб-сајт

Гавровића чардак у Прањанима, месту у општини Горњи Милановац, подигнут је око 1870. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Историјат и изглед[уреди]

Као један од групе чардачића који су постојали крај цркве брвнаре у Прањанима насталих по њеној изградњи 1827. године, Гавровића чардак пренет је у двориште власника по престанку његове функције код цркве.

Грађен је од дрвета, као спратна зграда од две просторије, квадратне основе високог стрмог крова покривеног шиндром, са шиљком на врху. У приземљу је остава, а на спрату просторија за одмор и обедовање до које се долази затвореним дрвеним степеништем. Овакве зградице служиле су својим власницима за смештај, о већим црквеним празницима и саборима, примање гостију и пријатеља и обедовање са њима. Имали су их само најимућнији домаћини. Гавровића чардак представља развијену варијанту најстаријег типа ових градњи подизаних крај цркава у првим деценијама 19. века.

Конзерваторско-рестаураторски радови изведени су 1975. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Gavrovića čardak, delo samoukog neimara”. Srbiju volimo. Приступљено 21. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.