Гала Дали

Из Википедије, слободне енциклопедије

Гала Дали (право име Елена Ивановна Диаконова) (7. септембар 189410. јун 1982), била је првобитно жена француског песника Пола Елијара, а затим муза и жена сликара Салвадора Далија који јој је и дао надимак Гала када су се упознали. Била је инспирација многих писаца и уметника.

Родила се у Казању у Русији, а у детињству се дружила са песникињом Марином Цветајевом. 1913. године била је на лечењу од туберкулозе у једном санаторијуму у Швајцарској где је упознала својег првог мужа Пола Елијара. Када се Елијар прикључио надреалистичком покрету, Гала је постала надахнуће многих уметника надреалиста као што су Макс Ернст, Андре Бретон, Луј Арагон и др.

Када су са својим пријатељима Елијар и Гала отишли у Шпанију да посете младог надреалистичког уметника Далија, Гала се заљубила у њега који је био 10 година млађи од ње. После 26 година заједничког живота њих двоје су се венчали 1956. године. Гал је представљена на многим његовим сликама. Последње године живота провела је у замку Пубол где је и умрла 1982. године.