Галерија Зуске Медвеђове

С Википедије, слободне енциклопедије
Галерија Зуске Медвеђове
Зграда Галерије Зуске Медвеђове у Бачком Петровцу
Оснивање1. јул 1989.
ЛокацијаБачки Петровац
општина Бачки Петровац
Србија
Врсталиковна галерија
Власникопштина Бачки Петровац

Галерија Зуске Медвеђове у Бачком Петровцу je депанданс Музеја војвођанских Словака који чува дела Зуске Медвеђова, прве академске сликарке војвођанских Словака и има велики утицај на ликовни живот Бачког Петровца и уопште словачке националне мањине у Војводини.[1]

Положај[уреди | уреди извор]

Галерија се налази у Бачком Петровцу, градском насеље у Србији у општини Бачки Петровац у Јужнобачком округу у коме је према попису из 2011. живело 6.155 становника.

Историја[уреди | уреди извор]

Седамдесетих година 20. века ликовни живот у Бачком Петровцу сводио се на повремено организовање изложби аматера од стране професорке у гимназији Злате Кижгециове у Дому Културе. Када се крајем седамдесетих година ликова секција аматера нашла у кризи по идеји једног од њих, Јаромира Грње основана је нова организација аматера. Најзначајнији за развој и просперитет ове ликовне секције били су студенти, млади интекектуалци, млади професор гимназије Михал Кираљ као и историчар Др Самуел Человски. Нова галерија под називом Блатно отворена је марта 1980. године.

Галерија Блатно је помогла да се добије важно искуство за организовање ликовног живота у Бачком Петровцу. На првој изложби учествовало је 12 аутора. Рекордан број изложби организован је 1980. године - укупно девет. После једне од изложби Јозефа Клаћика у гаражи писца Паља Бохуша настао је случај галерије Блатно после чега је галерија нападана од стране политичара општинског и покрајинског формата и иако није официјелно забрањена прекинула је рад.

Почетком 1978. године значи две године пре отварања Галерије Зуске Медвеђове галерија Блатно је поново почела са радом и организовала изложбу Павела Чањија, академског сликара из Бачког Петровца. После овога другог доба галерије Блатно су организатори пренели своје деловање у Галерију Зуске Медвеђове која је основана након што је ова сликара завештала своје сликарске радове суграђанима у Бачком Петровцу.

Значај[уреди | уреди извор]

У првих десет година Галерија Зуске Медвеђове је у просторима које је за потребе галерије прилагодио архитекта Владимир Фекете остварила 40 изложби. У њој своје ликовне радове презентирају академски сликари, графичари и вајари, ликовни уметници и аматери, најивни сликари и алтернативни уметници. Осим тога Галерија Зуске Медведјове је уприличила четири експозиције дела Зуске Медвеђове као и многе изложбе и мимо Бачког Петровца у околним градовима осим у општини Бачки Петровац.

Фонд Галерије[уреди | уреди извор]

Највећи део фонда Галерије чине радови Зуске Медвеђове.

У фонду Галерије налазе се и дела других аутора. Од тога дела 31 академског сликара (Карол Милослав Лехотски, Ољга Гарај - Бабилон, Михал Кираљ, Јозеф Клатик и других), као и дела аматерске сцене и сликара наиве.

Дела Медвеђове[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Vladimír Valentik, Desat rokov činnosti galerije Zuzky Medveďovej v Petrovci (1989- 1999) 1999. Bački Petrovac

Литература[уреди | уреди извор]

  • Sámuel Boldocký, Petrovec 1745- 1995 , 1995. Bački Petrovac

Спољашње везе[уреди | уреди извор]