Галерија слика „Сава Шумановић“

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Галерија слика „Сава Шумановић“
Galerija Sava Šumanović 458.jpg
Изложбени простор
Опште информације
МестоШид
ОпштинаШид
Време настанкакрај 19. века/1952.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Галерија слика „Сава Шумановић“ се налази у Шиду, у улици Св. Саве 7, у којој се налази највећи број дела сликара Саве Шумановића. Основана је 1952. године захваљујући поклону сликареве мајке Персиде Шумановић, од 417 слика и куће у којој су дела данас изложена. Кућа заједно са галеријом, која је настала знатно касније представљају непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Сава Шумановић[уреди]

Сава Шумановић (Винковци, 22. јануар 1896Сремска Митровица, 30. август 1942) је био један од најзначајнијих сликара српске уметности 20. века.

Изглед куће[уреди]

Кућа је као приземни зграда подигнута крајем 19. века и по својим архитектонским вредностима представља значајан пример богате велике и простране грађанске куће. У њој су одељења распоређена у низу у облику ћириличног слова „Г“. Посебна пажња је била посвећена обради уличне фасаде са девет уједначено постављених отвора обликованих на исти начин. Отвори су са једноставно профилисаним оквирима и тимпанонима ослоњеним на конзоле у којима су представљени украси у облику пехара. Испод двосливног крова покривеног црепом је пажљиво профилисан поткровни венац са конзолама и декоративним ружама које се налазе и изнад прозора.

По раскошности обраде посебно се издваја велика дрвена улазна капија. Изузев медаљона са главом лава и флоралне декорације, на капији су поновљени и неки мотиви са главне фасаде, чиме је добијена јединствена и складна целина. После Другог светског рата им је одузета, а 1962. претворена је у галерију, када је претрпела знатне измене. По идејном пројекту арх. Ивана Антића, 1985. године је извршена доградња Галерије и спајање постојећег простора са шидском школом.

Кућа је била власништво породице Шумановић.

Изложбени простор[уреди]

Галерија слика[уреди]

Види још[уреди]


Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]