Галатеја

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Галетеја)
Étienne Maurice Falconet, 1763. скулптура, (Walters Art Gallery, Балтимор)

Галатеја (лат. Galatea, грч. Γαλάτεια) је једна од Нереида — кћерки бога Нереја и његове жене Дориде. Она је била љубавница Акиса, сина бога Фауна.

Митологија[уреди | уреди извор]

Галатеја је својом лепотом, поред прелепог Акиса, очарала и не баш наочитог киклопа Полифема, који их је заједно угледао на морској обали пред једном пећином. Задивљен њеном лепотом, Полифем није успе да савлада љубомору у себи и бацио је на њих велики камен који је погодио Акиса и усмртио га. Галатеја је, пред налетом Полифама потражила спас у морским таласима.

У оваквом облику, мит о Галатеји се по први пут јавља око 390. п. н. е. код Филоксена Китеранина, а после тога и код Теокрита, да би свој коначан облик добио у Овидијевим Метармофозама.

О Галатеји[уреди | уреди извор]

Осим Галатеје кћерке бога Нереја, антички извори спомињу и друге, тако Виргилије у својим делима Галатејом назива неку сеоску девојку, а Хорације своју љубавницу.

Неки аутори дали су то име, Галатеја, и оживелој склуптури Пигмалиона.

Из античког доба нема скоро никаквих слика или склуптура, али се зато њено име налази на попису бродова атинске флоте, а за разлику од античких уметника, уметници новијег времена, нарочито у бароку и рококоу се сликали и вајали Галетеју.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]