Гана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Република Гана
Republic of Ghana  (енглески)
Крилатица: Слобода и правда
(енгл. Freedom and Justice)
Положај Гане
Главни град Акра
5°33′N 0°15′W / 5.550° СГШ; 0.250° ЗГД / 5.550; -0.250Координате: 5°33′N 0°15′W / 5.550° СГШ; 0.250° ЗГД / 5.550; -0.250
Службени језик енглески
Владавина
Облик државе Уставна демократија
 — Председник Џон Драмани Махама
Историја
Независност Од Уједињеног Краљевства
6. марта 1957.
Географија
Површина
 — укупно 238.540 км2(79)
 — вода (%) 3,5
Становништво
 — 2010. 24.233.431 [2](49)
 — густина 88,2/км2
Економија
Валута Кеди
Остале информације
Временска зона UTC +1
Интернет домен ‍.gh‍
Позивни број +233

Гана (енгл. Ghana), или званично Република Гана (енгл. Republic of Ghana) је држава у западној Африци.[3] На југу излази на Гвинејски залив, део Атлантског океана, а граничи на западу са Обалом Слоноваче, на северу са Буркином Фасо и на истоку са Тогом.

Гана је чланица: УН, ОАЈ, Комонвелта.

Име[уреди]

Реч Гана значи „краљ ратник“ и то је била титула владара средњовековног царства Гане, иако се ово царство налазило северније од данашње Гане. Од имена Гана добијено име Гвинеја, којим су називане неке области у Западној Африци.

Географија[уреди]

Положај[уреди]

Гана се налази на обали Гвинејског залива само неколико степени северно од екватора и због тога има топлу климу. Гана заузима 238.535 km². Гана се граничи са Обалом Слоноваче на западу, на северу се налази Буркина Фасо, а на истоку Того.

Геологија и рељеф[уреди]

Рељеф Гане углавном је раван или брежуљкаст. Узвисине се налазе само на западу и крајњем истоку земље, уз тогоанску границу (највиши врх Маунт Адјафато, 880 m). Средишња Гана покривена је густом шумом чија се површина последних деценија смањује због сече, а северне две трећине земље и уски обални појас покрива савана. Велико акумулацијско језеро Волта са површином од 8.500 km² значајно је за привреду земље.

Воде[уреди]


Флора и фауна[уреди]


Клима[уреди]


Историја[уреди]

Замак Елмина 1688. године

Иако је модерна Гана преузела име средњовековног трговачког царства у западној Африци, нема историјских доказа о повезаности двеју држава. Стара Гана је обухватала подручје данашње Мауританије и Малија. Пре доласка Европљана данашња Гана је била периферно подручје великих царстава која су имала средишта на јужном рубу Сахаре. Европљани су се од првих контаката крајем 15. века до средине 19. века ограничили на оснивање обалних трговачких стахица у којима се трговало углавном робовима и златом (отуда потиче и колонијални назив Гане, Златна обала).

Британци су у другој половини 19. века истиснули остале колонијалне силе и заузели унутрашњост земље. Улогу трговине робљем и златом у привреди преузео је плантажно узгајање какаовца и производња какаа који су донели Гани значајне приходе. Покрет за самоуправу и независност који је ојачао након Другог светског рата довео је земљу до осамостаљења 1957. као прву независну државу „црне“ Африке, под водством Квамеа Нкруме.

Владавина Нкрумаха трајала је до 1966. када је свргнут у војном удару. Његова политика пан-афричког социјализма имала је погубне последице по привреду; земља је нагомилала велики спољни дуг, а несташице хране постале су стална појава. Од 1966. до 1981. трајало је раздобље политичке нестабилности са честим војним ударима и сменама влада. Тада власт преузима поручник ратног ваздухопловства Џери Ролингс који је успео да побољша стање у земљи и два пута, 1992. и 1996. да победи на релативно слободним председничким изборима. Ролингса је након избора 2000. заменио опозициони вођа Џон Куфуор. Немири у Обали Слоноваче на почетку 2000-их помогли су Гани због раста цене какаоа, најважнијег ганског извозног производа, иако ни Гана није била поштеђена племенских сукоба на северу земље.

Становништво[уреди]

Као и у многим другим афричким државама, ганско становништво је језички хетерогено, тако да је енглески, језик бивших колонизатора, задржан као службени и језик међусобне комуникације. Најбројније језично-етничке групе су Акан (44%), Моши-Дагомба (16%), Ив (13%) и Га (8%). Међу религијама највише верника има хришћанство 63%, потом следе традиционална афричка веровања 21% и ислам 16%[4].

Најпознатији Ганац данашњице је Кофи Анан, генерални секретар Уједињених нација од 1997.

Административна подела[уреди]


Привреда[уреди]

Привреда Гане темељи се на пољопривреди и рударству. Главни извозни производи су злато, какао и дрво. Извози се и електрична енергија произведена у хидроелектрани Акосомбо на реци Волти. БДП је у 2004. био око 2.300 долара по становнику, мерено по ППП-у.

Државни празник: 6. март.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]