Гарсија Ињигез од Памплоне

Из Википедије, слободне енциклопедије
Гарсија Ињигез од Памплоне
Период (852870)
Порекло и породица

Гарсија Ињигез од Памплоне (шп. García Íñiguez de Pamplona) је био краљ Памплоне од 851. или 852. до своје смрти, 870.

Образовао се у Кордоби, као гост на двору кордобског емира. Био је син Ињига Аристе, првог краља Памплоне и зачетника диснастије. Када му је отац оболео од парализе, постао је регент краљевства. Он и његов рођак Муса ибн Муса ибн Фортун из клана Бену Каси су се побунили против кордобског емира 843. године и били потучени а устанак угушен. Емир Абд ар-Рахман II је онда напао краљевину Памплону победивши Гарсију и убивши Фортуна. Након очеве смрти, наследио је памплонски престо.

Године 859. Навару су напали Викинзи. Гарсија је био ухваћен и морао је да плати откуп. Када је поново био ослобођен, напушта савез са кланом Бану Каси и прави нови савез са астурским краљем Ордоњом I од Астурије. Ордоњо и Гарсија су заједничким снагама победили Мавре у бици код Албелде те исте године.

Године 860. Маври су заробили Гарсијиног сина и наследника Фортуна који ће провести следећих 20. година у заробљеништву у Кордоби. Гарсија I је подржавао ходочаснике који су ишли у Сантијаго де Компостелу и покушао је да им обезбеди миран и сигуран пут, постављајући на тај начин темеље ходочашћу у Сантијаго де Компостелу који се данас популарно зове Пут за Сантијаго (шп. Camino de Santiago). Након његове смрти, Фортун Гарсес се вратио из заробљеништва око 880. године и преузео памплонски престо.

Потомство[уреди]

Био је прво ожењен са Оријом, кћерком Мусе ибн Мусе ибн Фортуна. Касније се оженио Ураком Хименез, грофицом од Арагона (852—870). Имао је петоро деце:


Претходник:
Ињиго Ариста
Краљ Наваре
852870
Наследник:
Фортун Гарсес
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}