Гарсија Ињигез од Памплоне

Из Википедије, слободне енциклопедије
Гарсија Ињигез од Памплоне
Период (852870)

Гарсија Ињигез од Памплоне (шп. García Íñiguez de Pamplona) је био краљ Памплоне од 851. или 852. до своје смрти, 870.

Образовао се у Кордоби, као гост на двору кордобског емира. Био је син Ињига Аристе, првог краља Памплоне и зачетника диснастије. Када му је отац оболео од парализе, постао је регент краљевства. Он и његов рођак Муса ибн Муса ибн Фортун из клана Бену Каси су се побунили против кордобског емира 843. године и били потучени а устанак угушен. Емир Абд ар-Рахман II је онда напао краљевину Памплону победивши Гарсију и убивши Фортуна. Након очеве смрти, наследио је памплонски престо.

Године 859. Навару су напали Викинзи. Гарсија је био ухваћен и морао је да плати откуп. Када је поново био ослобођен, напушта савез са кланом Бану Каси и прави нови савез са астурским краљем Ордоњом I од Астурије. Ордоњо и Гарсија су заједничким снагама победили Мавре у бици код Албелде те исте године.

Године 860. Маври су заробили Гарсијиног сина и наследника Фортуна који ће провести следећих 20. година у заробљеништву у Кордоби. Гарсија I је подржавао ходочаснике који су ишли у Сантијаго де Компостелу и покушао је да им обезбеди миран и сигуран пут, постављајући на тај начин темеље ходочашћу у Сантијаго де Компостелу који се данас популарно зове Пут за Сантијаго (шп. Camino de Santiago). Након његове смрти, Фортун Гарсес се вратио из заробљеништва око 880. године и преузео памплонски престо.

Потомство[уреди]

Био је прво ожењен са Оријом, кћерком Мусе ибн Мусе ибн Фортуна. Касније се оженио Ураком Хименез, грофицом од Арагона (852—870). Имао је петоро деце:


Претходник:
Ињиго Ариста
Краљ Наваре
852870
Наследник:
Фортун Гарсес
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}