Пређи на садржај

Гарсија Ињигез од Памплоне

С Википедије, слободне енциклопедије
Гарсија Ињигез од Памплоне
Лични подаци
Датум рођења810.
Датум смрти882.
Место смртиLumbier,
Породица
СупружникUrraca Jimenez, Leodegundis Ordoñez
ПотомствоФортун Гарсес, Онека од Памплоне, Jimena of Pamplona
РодитељиИњиго Ариста
Oneca
Период(852—870)
ПретходникИњиго Ариста
НаследникФортун Гарсес

Гарсија Ињигез од Памплоне (шп. García Íñiguez de Pamplona) је био краљ Памплоне од 851. или 852. до своје смрти, 870.

Образовао се у Кордоби, као гост на двору кордобског емира. Био је син Ињига Аристе, првог краља Памплоне и зачетника диснастије. Када му је отац оболео од парализе, постао је регент краљевства. Он и његов рођак Муса ибн Муса ибн Фортун из клана Бену Каси су се побунили против кордобског емира 843. године и били потучени а устанак угушен. Емир Абд ар-Рахман II је онда напао краљевину Памплону победивши Гарсију и убивши Фортуна. Након очеве смрти, наследио је памплонски престо.

Године 859. Навару су напали Викинзи. Гарсија је био ухваћен и морао је да плати откуп. Када је поново био ослобођен, напушта савез са кланом Бану Каси и прави нови савез са астурским краљем Ордоњом I од Астурије. Ордоњо и Гарсија су заједничким снагама победили Мавре у бици код Албелде те исте године.

Године 860. Маври су заробили Гарсијиног сина и наследника Фортуна који ће провести следећих 20. година у заробљеништву у Кордоби. Гарсија I је подржавао ходочаснике који су ишли у Сантијаго де Компостелу и покушао је да им обезбеди миран и сигуран пут, постављајући на тај начин темеље ходочашћу у Сантијаго де Компостелу који се данас популарно зове Пут за Сантијаго (шп. Camino de Santiago). Након његове смрти, Фортун Гарсес се вратио из заробљеништва око 880. године и преузео памплонски престо.

Потомство[уреди | уреди извор]

Био је прво ожењен са Оријом, кћерком Мусе ибн Мусе ибн Фортуна. Касније се оженио Ураком Хименез, грофицом од Арагона (852—870). Имао је петоро деце:

Породично стабло[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Ињиго Ариста
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Гарсија Ињигез од Памплоне
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Oneca
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Sánchez Albornoz, Claudio (1959). Problemas de la historia Navarra del siglo IX. Príncipe de Viana. ISSN 0032-8472
  2. ^ Martínez Díez, Gonzalo (2007). Sancho III el Mayor Rey de Pamplona, Rex Ibericus. Madrid: Marcial Pons Historia. ISBN 978-84-96467-47-7. 


Краљ Наваре
852870.