Пређи на садржај

Гајњаче

С Википедије, слободне енциклопедије
Гајњаче
развијено
КлимаУмереноконтинетална

Гајњаче су врста тла карактериситчна за умерене крајеве. Јављају се у областима где има више падавина него у зони чернозема. Карактеристичне су за иловасте подлоге са доста креча. На гајњачама је развијена листопадна вегетација. Ово земљиште се јавља на нижим надморским висинама и подножјима брежуљака. Имају око 5% хумуса, па спадају у веома плодна тла. Моћност гајњача је око 70 до 150 сантиметара.

Гајњаче се јављају у Србији на ободу Панонског басена, у Шумадији и Мачви, до око 400 метара надморске висине и у долинама река. Ови предели примају око 700 милиметара падавина годишње, а температура се креће у просеку између 10—12°C. Деградацијом прелазе у смонице, а агротехничким мерама могу се претворити у веома продуктивно земљиште.

Гајњаче су смеђе, руменкасте или црвене боје у зависности од примеса алуминијума гвожђа и др. Богате су хумусом око 5%, а веома погодне за ратарство, гајење винове лозе и пошумљавање. Ливаде се ретко јављају на овом тлу. Спадају у типска—развијена земљишта. Србија се сматра класичном земљом гајњача.

Гајњаче се убрајају у камбична земљишта и имају грађу профила A-(B)-C или R.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Родић, Д. и Павловић, М, (1994): Географија Југославије, Савремена администрација, Београд

Спољашње везе[уреди | уреди извор]