Гаћаста кукумавка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Aegolius funereus
Aegolius-funereus-001.jpg
Гаћаста кукумавка
Научна класификација
Царство:
Тип:
Хордати (Chordata)
Класа:
Птице (Aves)
Ред:
Сове (Strigiformes)
Породица:
Типичне сове (Strigidae)
Род:
Гаћасте кукумавке (Aegolius)
Врста:
Aegolius funereus
Биномијално име
Aegolius funereus
Linnaeus, 1758
Aegolius funereus dis.png
Распрострањеност Гаћастих кукумавки у свету.

Гаћаста кукумавка, ћук батоглавац или планински ћук (лат. Aegolius funereus) је птица из реда Strigiformes и фамилије Strigidae. Гаћаста кукумавка је на листи строго заштићених врста птица у Србији [2].

Опис врсте[уреди]

Гаћаста кукумавка спада у сове мале величине. Тело је дужине од 23 до 28 cm, крила од 15,5 до 18,3 cm и масе од 98 до 215 g. Женке су за нијансу веће и масивније од мужјака као и код осталих врста сова. Ова мала сова са релативно крупном главом, има горњи (леђни) део тела тамно чоколадне боје прошаран са истакнутим мрљама и тачкама. Доњи делови тела (груди и стомак) су прљаво беле боје и богато су испругани риђим или тамно браон пругама нарочито на грлу и грудима. Код одраслих птица постоји индивидуална варијација у боји перја где су неке јединке више обојене браон док пак друге су више сиве морфе. Глава је крупна са истакнутим жутим очима док је реп кратак и прошаран са ретким белим пругама. Кљун је светло жуте боје, а ноге су добро оперјале попут осталих планинских врста сова. Младунци су потпуно монотоне крем-браон боје.

Начин живота[уреди]

Исхрана[уреди]

Базичну исхрану гаћасте кукумавке чине мали сисари до величине пуха (Glis rlis). То су најчешће волухарице, мишеви и нешто ређе ровчице. Допунску исхрану ове сове чине мале птице певачице до величине коса (Turdus merula) врло ретко инсекти и жабе. Шумски мишеви и пухови су добро познате врсте глодара које у случају пренамножења чине велике штете у шумама, док су волухарице познате штеточине пољопривредних култура. Осим тога, многе врсте глодара су потенцијални преносиоци врло тешких и озбиљних заразних и парзитских болести (мишја грозница, туларемија, трихинелоза). Ловећи и хранећи се њима, гаћасте кукумавке су природни регулатори бројности ових животиња и тиме нам чине непроцењиву корист.

Размножавање[уреди]

Гаћасте кукумавке се гнезде у другој години живота и сваке године мењају партнера. Као и све друге врсте сова, не граде гнезда већ траже погодне нише у околини. Гнезда ове сове су смештена у дупљама дрвећа. Напуштене рупе црне жуне (Dryocopus martius) су најчешће први избор, мада природне пукотине или дупље мањих детлића такође могу постати место за гнежђење. Такође, радо прихватају вештачке кућице (кутије) за гнежђење које им нуди човек. Полог се најчешће састоји од 4 до 6 (3-10) сферичних белих јаја на којима женка лежи између 25 и 29 дана у зависности од временских прилика (температуре, количине падавина, влажности ваздуха). По излегању младунци имају масу од око 8 g и покривени су прљаво белим паперјем. Мада још увек слабо лете младунци напуштају гнездо у старости од око 30 дана и крију се у близини. Постају независни са око 2 месеца старости када напуштају родитељску територију.

Распрострањеност[уреди]

Гаћаста кукумавка припада Сибирско-Канадском типу фауне и распрострањена је у бореалној климатској зони и у планинама (Европа, Азија и Северна Америка). Осим севера Европе где је гаћаста кукумавка редован становник, локалне популације се могу наћи на Пиринејима, Карпатима, Алпима и на Балкану. Балканска популација ове мале сове је најугроженија (глацијални реликт) и најслабије проучена па би у будућности требало много више пажње посветити мониторингу и активној заштити ове врсте сове. Према подацима Пузовоћа и сарадника (2003) у Србији се гнезди између 60 и 110 парова ове врсте и у благом је опадању. Из врло оскудних података из наше земље претпоставља се да се најзначајније популације ове врсте сова налазе у центрланој и западној Србији (Копаоник, Голија, Чемерно, Тара, Јадовник, Златар, Златибор). Код нас ова сова насељава високопланинске реликтне четинарске и мешовите четинарско букове шуме од 1200-1.800 m надморске висине.

Гаћаста кукумавка је строго заштићена као природна реткост Уредбом о заштити природних реткости којом је забрањено свако узнемиравање, прогањање и убијање птица и уништавање њихових станишта. Такође, уврштена је на списак трајно заштићене дивљачи по Закону о ловству.

О потребама заштите гаћасте кукумавке[уреди]

Од укупне површине које захватају шуме у Србији само 9.17 % су четинарске шуме. Свакодневно ова површина се смањује. Такође, ове шуме су све млађе и дегрдираније и тако да се животни простор гаћасте кукумавке сваким даном сужава. Због све веће људске потребе за експолоатацијом дрвета, посебно четинарског (такозвана чамовина) популација ове реликтне врсте сове је све угроженија и на ивици опстанка.

Бројни шумски пожари, дивља градња и неконтролисана сеча потпомажу изумирању ове угрожене врсте. Такође, с друге стране, овакве шуме остају без предатора који брину о пренамножњу штетних инсеката (губари и поткорњаци) и глодара (преносиоци заразних болести). Кроз многе пројекте је у пракси потврђено да човек може релативно лако, брзо и економски јефтино да интервенише у оваквим ситуацијама и бар делимично поправи стање поремећене природне равнотеже. Један од начина којим би помогли природи да поврати биланс је постављањем кућица (кутија) за гнежђење птица. Истраживања осталих врста шумских сова у Србији су показала да велики број јединки има проблема са проналажењем погодне дупље (рупе, пукотине) за гнежђење. Непотпуним, али ипак валидним подацима којима располажемо претпостављамо да и код гаћасте кукумавке постоји исти проблем.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]


Референце[уреди]

  1. ^ [1] Aegolius funereus База података укључује и доказе о ризику угрожености. (на језику: енглески)
  2. ^ „Прилог I: Строго заштићене дивље врсте биљака, животиња и гљива” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) на датум 14. 07. 2010. Приступљено 14. 07. 2010. 

Спољашње везе[уреди]