Iron Man (филм)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Гвоздени човек (филм))
Iron Man
Ironmanposter.jpg
Режија Џон Фавро
Сценарио Сценарио:
Џон Огаст
(непотписан)
Марк Фергус
Хок Отсби
Артур Маркум
Метју Холавеј
Стрип:
Стен Ли
Лари Либер
Дон Хек
Џек Керби
Продуцент Ави Арад
Кевин Фајги
Главне улоге Роберт Дауни млађи
Теренс Хауард
Џеф Бриџиз
Гвинет Палтроу
Музика Рамин Ђавади
Издавачка кућа Paramount Pictures
Година 2008.
Трајање 126 min.
Земља САД
Језик енглески
Буџет 135.000.000 $

Iron Man је филм из 2008. који је режирао Џон Фавро, док главне улоге играју: Роберт Дауни млађи, Гвинет Палтроу, Џеф Бриџиз и Теренс Хауард.

Радња[уреди]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Тони Старк одлази у Авганистан да би показао ново оружје, али га терористи заробљавају. Жеља терориста је да им изгради ракету Џерико, која има изузетну разорну моћ. Али Старк са др Џинсеном, који је такође заточеник, уместо ракете израђују специјални оклоп, која добија енергију из малог реактора, која је уграђена у Тонијев грудни кош. Њих двојица планирају бег из заточеништва. Приликом остваривања плана др Џинсен умире, али и терористи имају тешке губитке. Старка проналази армија у пустињи. Вративши се у САД, изјављује, да „Старк индустрија“ повлачи производњу оружја. Његов пословни партнер Обадаја Стејн и Управни одбор компаније одлучује о наставку производње оружја.

Старк у међувремену ради на развоју свог специјалног оклопа, а његов реактор постаје моћнији. Открива да је Стејн тај који је наговорио Управни одбор да настави са производњом оружја и због тога одлучује да одлети у Авганистан и одбрани село Гулмиру од терориста. Успева да уништи своја оружја, као и „Џерико“ ракету. Приликом своје акције, опажају га армије САД, где је у служби и његов пријатељ Џејмс „Роуди“ Родус. После борбе са два F-22 Рептор авиона, признаје Роудију да је он тај који лети у забрањеној зони. При Стејновој посети терористичкој организацији „Тен рингс“, Раза, њихов вођа, предаје му Тонијеве дизајне, док га овај убија. Старк је одлучан да поправи све то што је његова компанија упропастила трговином, па шаље Пепер Потс да открије коме су продавали оружја.

Том приликом види снимак који доказује да је Стејн организовао киднаповање Старка у Авганистану, као и да сарађује са терористима. Стејн сазнаје да је Пепер успела узети податке са компјутера. Пепер среће агенте тајне организације „Шилд“ и они крећу да ухапсе Стејна. Обадаја, који има прототип оклопа сличан Тонијевом, краде му реактор из груди, оставивши га да умре. Роуди проналази онесвешћеног Старка који покушава да искористи свој стари реактор.

Стејн и Старк се боре на улицама Лос Анђелеса. Старк побеђује свог противника, и после победе признаје да је он Ајрон мен, гвоздени човек.

Улоге[уреди]

Спољашње везе[уреди]