Геминијан Моденски

С Википедије, слободне енциклопедије
Геминијан Моденски

Геминијан Моденски је био други по реду епископ града Модене, хришћански светитељ. Црква га прославља 31. јануара.

У част Геминијана назван је италијански град Сан Ђимињано, где је поштован као заштитник града.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у племићкој породици, служио је као ђакон код првог епископа Модене, Антонија. Након његове смрти, изабран је за његовог наследника. Током периода епископства Геминијана у Модени је дошло до великог ширења хришћанства у становништва, многи пагански храмови претворени су у хришћанске. Геминијан је вероватно учествовао на црквеном сабору 390. године под председавањем Амвросија Медиоланског, на коме је осуђена јерес Јовинијана.

Поштовање светог Геминијана познато је од 5. века - прва црква је саграђена над његовим гробом у Модени, а затим обновљена у 8. веку. 30. априла 1106. године папа Паскал II пренео је мошти свеца у нову катедралу у Модени. Године 1184. светитељеве мошти прегледао је папа Луције III.

Године 1955. мошти Геминијана су поново прегледане, препознате као аутентичне, заједно са саркофагом који датира из 4. века.

У знак сећања на ослобођење од Острогота приписано светом Геминикану, италијанско насеље Силвиа у 5. веку преименовано је у Сан Ђимињано [1].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Pravoslavnai︠a︡ ėnt︠s︡iklopedii︠a︡. Patriarch of Moscow and All Russia Aleksiĭ II, Patriarch of Moscow and All Russia Kirill, Patriarch of Moscow and all Russia Алексий II, Patriarch of Moscow and All Russia Кирилл, T︠S︡erkovno-nauchnyĭ t︠s︡entr "Pravoslavnai︠a︡ ėnt︠s︡iklopedii︠a︡", Церковно-научный центр "Православная энциклопедия". Moskva. 2000. ISBN 978-5-89572-005-9. OCLC 46632361.