Пређи на садржај

Генерал армије

С Википедије, слободне енциклопедије
Ознака за ревере (крагне) на униформи са златним храстовим листовима за све генералске чинове КоВ и РВиПВО од ЈНА (1951) до садашње Војске Србије

Генерал армије је највиши генералски чин у армијама многих земаља, попут Француске, Сједињених Америчких Држава, у већини источноевропских земаља, земаља НАТО пакта и др. Представља чин ранга генерала са четири звездице у ЈНА и са пет звездица у армијама попут Сједињених Америчких Држава.

Чин генерала армије установљен је први пут у Француској током Првог светског рата. У Српској војсци и Војсци Краљевине Југославије у употреби је био одговарајући чин армијског генерала. Након завршетка Другог светског рата у Југословенској армији уведен је 1952. године и као такав је био у употреби све до престанка њеног постојања 1992.

У ратној морнарици чин генерала армије одговара чину адмирала флоте.

Изглед еполете у ЈНА, ВЈ и ВСЦГ[уреди | уреди извор]

Изглед еполете генерала армије ЈНА настао је 1952. године када Југословенска армија мења име у Југословенска народна армија и када траје процес дестаљинизације армије. Еполета је била оивичена украсном испреплетаном златном храстовом опшивком, док се у еполети налазе два златна свежња пшеничног класја на којима се налазе укрштени војни мач и жезло а изнад њих су биле четири златне петокраке звезде које су симболизовале социјализам као и у већини армија социјалистичких држава. У копненој војсци боја еполете била је сиво-маслинасто-браон док је у РВиПВО била оловно-плава.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]