Генерал војске САД

С Википедије, слободне енциклопедије
Предложена ознака за чин Генерал војске САД

Генерал војске (енгл. General of the Armies) или Генерал војске Сједињених Америчких Држава (енгл. General of the Armies of the United States) је највиши војни чин у Оружаним снагама Сједињених Америчких Држава. Чин је виши од највишег активног ратног чина генерала армије. Тренутно је неактиван од 1948. године.

Само два човека су унапређена у овај чин, један за живота а други постхумно то су:

Даглас Мекартур је предлаган за унапређење у овај чин, за време и после Другог светског рата. Омар Бредли је постхумно предлаган за унапређење. Оба предлога никад нису реализована.

Ознаке за чин Генерала војске САД коју је користио Џон Першинг од 1919. године.[а]

Овај војни чин је Америчкој војсци виши у односу на генерала армије, генерала ваздухопловства и адмирала флоте а једнак је чину адмирала морнарице. Именовање генерала Першинга је значило његово уздизање до ранга заменика врховног команданта у овом случају одмах испод председника. Еквивалент овом чину је чин генералисимуса.

Табела рангирања чинова генерала у САД[уреди | уреди извор]

6 Star.svg
Генерал војске САД[б]
US-O11 insignia.svg
Генерал армије[в]
US-O10 insignia.svg
Генерал
US-O9 insignia.svg
Генерал-потпуковник
US-O8 insignia.svg
Генерал-мајор
US-O7 insignia.svg
Бригадни генерал

Види још[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Першинг је био овлашћен да сам сачини ознаке које ће носити уз овај чин, и он је изабрао да носи четири златне звезде до краја своје каријере.
  2. ^ Неодобрена ознака за чин генерала војске, представљена 1956. године. Чин је неактиван а у овом облику није ни одобрен.
  3. ^ Чин уведен 1944. године. Додељује се само током светских ратова.

Референце[уреди | уреди извор]