Пређи на садржај

Георг Ом

С Википедије, слободне енциклопедије
Георг Ом
Георг Симон Ом
Лични подаци
Датум рођења(1789-03-16)16. март 1789.
Место рођењаЕрланген, Свето римско царство
Датум смрти6. јул 1854.(1854-07-06) (65 год.)
Место смртиМинхен, Баварска
ОбразовањеУниверзитет у Ерлангену-Нирнбергу
Научни рад
Пољефизика

Георг Симон Ом (нем. Georg Simon Ohm; Ерланген, 16. март 1789Минхен, 6. јул 1854) је био немачки физичар.[1][2][3]

Као средњошколски учитељ, Ом је започео истраживање електрохемијске ћелије, коју је скоро био открио милански гроф Алесандро Волта. Користећи опрему коју је сам направио, Ом је утврдио да је струја која тече кроз жицу директно пропорционална са површином попречног пресека и обрнуто пропорционална са њеном дужином — однос који је данас познат као Омов закон.[4]

Користећи резултате својих експеримената, Ом је био у стању да дефинише суштински однос између волтаже, струје и отпора, што представља прави почетак анализе електричних кола.

Биографија[уреди | уреди извор]

Детињство и младост[уреди | уреди извор]

Џорџ Симон Ом рођен је у протестантској породици у Ерлангену, Бранденбург-Бајрот (тада део Светог римског царства), као син Јохана Волфганга Ома, бравара и Марије Елизабет Бек, ћерке кројача у Ерлангену. Иако његови родитељи нису били формално образовани, Омов отац био је угледан човек који се самостално образовао до високог нивоа и био је у стању да својим синовима пружи изврсно образовање.[5] Од седморо деце у породици, само троје је преживело до пунолетства: Џорџ Симон, његов млађи брат Мартин, који је касније постао познати математичар, и његова сестра Елизабет Барбара. Мајка му је умрла кад је имао десет година.

Од раног детињства Џорџа и Мартина учио је њихов отац који их је довео до високих стандарда у математици, физици, хемији и филозофији. Џорџ Симон је похађао Ерланген Гимназију од једанаесте до петнаесте године, где је добио мало научног образовања.

Живот на универзитету[уреди | уреди извор]

Отац Џорџа Ома, забринут због тога што његов син не користи прилику да се образује, послао је Ома у Швајцарску. Тамо је септембра 1806 Ом прихватио место наставника математике у школи у Gottstadt bei Nidau. Карл Кристиан вон Лангдорф напустио је Универзитет у Ерлангену почетком 1809. године и запослио се на Универзитету у Хајделбергу. Ом је желео да поново започне своје математичке студије код Лангсдорфа у Хајделбергу. Лангсдорф је, међутим, саветовао Ома да се самостално бави математичким студијама и предложио је да Ом прочита дела Ојлера, Лапласеа и Лакроика. Ом је, невољно, послушао његов савет, али је напустио своје учитељско место у манастиру Готштад у марту 1809. године и постао приватни учитељ у Нојшателу. Две године обављао је своје дужности наставника, док је следио Лангсдорфов савет и наставио приватни студије математике. Затим се у априлу 1811. вратио на Универзитет у Ерлангену.

Наставничка каријера[уреди | уреди извор]

Омове студије су га припремиле за докторат који је стекао на Универзитету у Ерлангену 25. октобра 1811. Одмах се придружио тамошњем факултету као предавач математике, али је након три семестра отишао зато што ту није видео перспективу. Није могао да преживи од плате предавача. Баварска влада понудила му је место наставника математике и физике у неквалитетној школи у Бамбергу, што је Ом прихватио у јануару 1813. Незадовољан послом, Џорџ је почео да пише основни уџбеник из геометрије као начин да докаже своје способности. Та школа је затворена у фебруару 1816. године. Баварска влада послала је Ома у пренатрпану школу у Бамбергу да помогне у настави математике.

После задатка у Бамбергу, Ом је послао свој завршени рад пруском краљу Вилијаму III. Краљ је био задовољан Омовом књигом и понудио је Ому место у језуитској гимназији у Келну 11. септембра 1817. Ова школа је имала репутацију доброг научног образовања и од Ома се захтевало да предаје и физику поред математике. Лабораторија за физику била је добро опремљена, омогућавајући Ому да започне експерименте из физике. Као син бравара, Ом је имао неко практично искуство са механичким уређајима.

Ом је објавио Die galvanische Kette, (Математички истражен галвански круг) 1827. Омов колеџ није ценио његов рад и Ом је поднео оставку на својој функцији. Затим је поднео пријаву и запослио се у Политехничкој школи у Нирнбергу. Ом је 1833. године стигао у Политехничку школу у Нирнбергу, а 1852. године постао је професор експерименталне физике на Универзитету у Минхену.

Ом је 1849. године објавио Beiträge zur Molecular-Physik. У предговору овог дела рекао је да се нада да ће написати други и трећи део „а ако ми Бог да дужину дана, четврти“. Међутим, када је открио да је шведски научник очекивао оригинално откриће забележено у њему, није га објавио, рекавши: „Епизода је за мој ум дала свеж и дубок смисао изреци„ Човек предлаже, а Бог располаже “ Пројекат који је дао први замах мом истраживању распршио се у маглу, а на његовом месту је изведен нови, који нисам дизајнирао.

Смрт[уреди | уреди извор]

Ом је умро у Минхену 1854, и сахрањен је у Алтер Судфриедхофу. Збирка његових породичних писама била би састављена у немачкој књизи, која показује да је некада своја писма потписивао изразом "Gott befohlen, G S Ohm," што значи „Бог је заповедио Џ. С. Ом “.

Откриће Омовог закона[уреди | уреди извор]

Омов закон се први пут појавио у чувеној књизи Die galvanische Kette, mathematisch bearbeitet (Галвански круг истражен математички) (1827) у којој је дао своју комплетну теорију електрицитета.[6] У овом раду је навео да је његов закон за електромоторну силу која делује између крајева било ког дела кола производ јачине струје и отпора тог дела кола.[7][8]

Књига почиње математичком позадином неопходном за разумевање остатка дела. Иако је његов рад у великој мери утицао на теорију и примену струје електрицитета,[9] је у то време био хладно прихваћен. Ом своју теорију представља као теорију граничног дејства, теорију која се супротставља концепту акције на даљину. Ом је веровао да се комуникација електрицитета догађала између „суседних честица”, што је израз који је он сам користио. Рад се бави овом идејом, а посебно илустровањем разлика у овом Омовом научном приступу и приступима Жозефа Фуријеа и Клода-Луја Навијеа.[10]

Студију концептуалног оквира који је Ом користио у стварању Омовог закона представио је Томас Арчибалд.[11] Омов рад је означио рани почетак предмета теорије кола, иако је ово постало важно поље тек крајем века.[12]

Ohm's acoustic law[уреди | уреди извор]

Ohm's acoustic law, sometimes called the acoustic phase law or simply Ohm's law, states that a musical sound is perceived by the ear as a set of a number of constituent pure harmonic tones. It is well known to be not quite true.[13]

Студија и публикације[уреди | уреди извор]

Његов први рад из 1825. године испитивао је смањење електромагнетне силе коју производи жица како се дужина жице повећава. Године 1826, дао је опис проводљивости у колима по узору на Фуријеову студију проводљивости топлоте. Овај рад је наставио Омово извођење резултата из експерименталних доказа и, посебно у другом, био је у стању да предложи законе који су увелико објаснили резултате других који су радили на галванском електрицитету.[14] Најважнији је био његов памфлет објављен у Берлину 1827. под насловом Die galvanische Kette mathematisch bearbeitet. Овај рад, чија се клица појавила током претходне две године у часописима Швајгера и Погендорфа, извршио је значајан утицај на развој теорије и примене електричне струје. Омово име је уграђено у терминологију науке о електрици у Омовом закону (који је први пут објавио у Die galvanische Kette...),[9] пропорционалности струје и напона у отпорнику, и усвојено је као СИ јединица отпора, ома (симбол Ω).

Иако је Омов рад снажно утицао на теорију, у почетку је био примљен са мало ентузијазма. Међутим, његов рад је на крају признало Краљевско друштво својом доделом Коплијеве медаље 1841. године.[15] Он је постао страни члан Краљевског друштва 1842, а 1845. редовни члан Баварске академије наука и хуманистичких наука. У извесној мери, Чарлс Витстон је скренуо пажњу на дефиниције које је Ом увео у области физике.[16]

Радови[уреди | уреди извор]

Erlangen : Palm und Enke, 1817. – XXXII, 224 S., II Faltbl. : graph. Darst. (PDF, 11.2 MB) Архивирано на сајту Wayback Machine (25. јануар 2021)
Berlin : Riemann, 1827. – 245 S. : graph. Darst. (PDF, 4.7 MB)
Nürnberg : Schrag, 1849. – XII, 590 S. – (Ohm, Georg S.: Beiträge zur Molecular-Physik ; 1) (PDF, 81 MB) Архивирано на сајту Wayback Machine (25. јануар 2021)
 • Erklärung aller in einaxigen Krystallplatten zwischen geradlinig polarisirstem Lichte wahrnehmbaren Interferenz-Erscheinungen in mathematischer Form mitgetheilt (на језику: немачки). München: k. bayr. Akademie der Wissenschaften. 
 • Grundzüge der Physik als Compendium zu seinen Vorlesungen [Fundamentals of physics: Compendium of lectures]. Nürnberg: Schrag. 
Nürnberg : Schrag, 1854. – X, 563 S. : Ill., graph. Darst. Erschienen: Abth. 1 (1853) – 2 (1854) (PDF, 38 MB) Архивирано на сајту Wayback Machine (25. јануар 2021)

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ "Ohm". Random House Webster's Unabridged Dictionary.
 2. ^ Dudenredaktion; Kleiner, Stefan; Knöbl, Ralf (2015) [First published 1962]. Das Aussprachewörterbuch [The Pronunciation Dictionary] (на језику: немачки) (7th изд.). Berlin: Dudenverlag. стр. 398, 645. ISBN 978-3-411-04067-4. 
 3. ^ Krech, Eva-Maria; Stock, Eberhard; Hirschfeld, Ursula; Anders, Lutz Christian (2009). Deutsches Aussprachewörterbuch [German Pronunciation Dictionary] (на језику: немачки). Berlin: Walter de Gruyter. стр. 536, 788. ISBN 978-3-11-018202-6. 
 4. ^ „Georg Ohm | Biography & Facts | Britannica”. www.britannica.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-02-05. 
 5. ^ Keithley, Joseph F. (1999). The Story of Electrical and Magnetic Measurements: From 500 BC to the 1940s. John Wiley & Sons
 6. ^ Chisholm 1911, стр. 34.
 7. ^ Die galvanische kette: mathematisch By Georg Simon Ohm Pg. 181
 8. ^ The galvanic circuit investigated mathematically By Georg Simon Ohm Pg. 202
 9. ^ а б  Једна или више претходних реченица укључује текст из публикације која је сада у јавном власништвуChisholm, Hugh, ур. (1911). „Ohm, Georg Simon”. Encyclopædia Britannica (на језику: енглески). 20 (11 изд.). Cambridge University Press. стр. 34. 
 10. ^ Pourprix, B. (1995). „G. S. Ohm théoricien de l'action contiguë”. Archives internationales d'histoire des sciences (на језику: француски). 45 (134): 30—56. 
 11. ^ Archibald, Thomas (1988). „Tension and potential from Ohm to Kirchhoff”. Centaurus. 31 (2): 141—163. Bibcode:1988Cent...31..141A. doi:10.1111/j.1600-0498.1988.tb00684.x. 
 12. ^ Belevitch, V. (мај 1962). „Summary of the history of circuit theory”. Proceedings of the IRE. 50 (5): 848—855. doi:10.1109/JRPROC.1962.288301Слободан приступ. 
 13. ^ Robert Sekuler (1974). „Spatial Vision”. Ур.: Mark R. Rosenzweig. Annual Review of Psychology, Vol. 25. Annual Reviews Inc. стр. 215. ISBN 978-0-8243-0225-2. 
 14. ^ Tatum, Jeremy (11. 8. 2020). „Resistance and Ohm's Law”. Physics – Libre texts. Архивирано из оригинала 13. 04. 2021. г. Приступљено 13. 4. 2021. 
 15. ^ Bray, John (1995). „Georg Simon Ohm (1789–1854)”. The communications miracle : the telecommunication pioneers from Morse to the information superhighway. New York: Springer Science. стр. 8—10. ISBN 978-1-4899-6038-2. 
 16. ^ Merz, John Theodore (1903). "A history of European thought in the nineteenth century", pp. 365–366

Спољашње везe[уреди | уреди извор]