Патријарх српски Герасим

С Википедије, слободне енциклопедије
Патријарх српски Герасим I
Лични подаци
Датум рођењаоко 1530.
Место рођењаОсманско царство
Датум смртиоко 1587.
Место смртиОсманско царство
Архиепископ пећки и патријарх српски
Године(1575-1586)
ПретходникАнтоније I
НаследникСаватије I

Патријарх српски Герасим (световно Соколовић) био је архиепископ пећки и патријарх српски од 1575. до 1586. године. Близак рођак својих претходника, патријарха Антонија и патријарха Макарија. Пре избора за српског патријарха био је митрополит херцеговачки, а раније је служио као придворни монах у Пећком манастиру.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Све најистакнутије личности из патријаршијске династије Соколовића, који су у првом реду тежили да организационо учврсте Српску цркву и да је економски оснаже, искористили су благонаклоност турских власти да Српску цркву обнове у сваком погледу и да је организују.

Герасим Соколовић, је по ступању на патријаршијски трон енергично приступио реорганизацији Пећке патријаршије. Герасим је био први патријарх за кога се зна да се потписао као патријарх Срба и Бугара.

Из сачуваних записа о њему знамо да је био велики љубитељ књиге. По његовом наређењу преписивани су минеји за Велику цркву у Пећи и за манастир Грачаницу. Такође је наредио да се о његовом трошку препише Панегирик који је поклонио цркви митрополије липљанске, односно новобрдске у манастиру Грачаници.

За његово време је Георгије, митрополит сегединскога града бачке области, у манастиру преподобне матере Параскеве, под планином Цер, преписао свети и божанствени законик и приложио га поменутом манастиру у коме је примио и монашки постриг.

Није познато да ли се патријарх Герасим добровољно повукао са патријаршког трона и своје место уступио своме рођаку херцеговачком митрополиту Саватију Соколовићу 1586. године.

У време док је Герасим био патријарх српски у Пећкој патријаршији је било око сто монаха, а султан је годишње давао по две хиљаде дуката на име слободе вере.

Последњи помен о патријарху Герасиму пронађен је у једном рукопису Пећке патријаршије из 1587. године.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Вуковић 1996, стр. 124.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

архиепископ пећки и патријарх српски
15751586