Гимназијска улица

С Википедије, слободне енциклопедије
улица
ГИМНАЗИЈСКА
Почетак Скерлићева улица
Крај Сарајлијина улица
Дужина 53 m
Ширина m
Створена Пре 19. века
Названа 1846.
Гимназијска улица код Зрењанинске гимназије

Гимназијска улица је улица у центру Зрењанина. Пружа се паралелно са улицом Краља Александра I Карађорђевића, а име је добила по средњој школи која је у њој смештена од 1846. године. Простире се од Скерлићеве улице до Сарајлијине улице. Улица је већим делом пешачка зона, од Скерлићеве улице до Улице Светозара Марковића.

Ранији називи[уреди | уреди извор]

Најстарији забележени назив Гимназијске улице био је Пијаристичка улица (нем. Piaristen-Gasse), по имену католичког монашког реда ком је 1846. године била поверена управа над великобечкеречком гимназијом. Приликом преименовања улица и тргова 1879. године, улица је добила назив Гимназијска (мађ. Gymnásium utca), који је задржала до данас, изузев за време окупације у Другом светском рату када је накратко (1941-1944) носила назив Улица Хорста Весела (нем. Horst Wessel-Gasse)

Гимназијска улица (рани 20. век)

Значајнији објекти[уреди | уреди извор]

Због свог положаја у односу на главну градску улицу и градски трг, у Гимназијској улици се налазе периферни делови бројних објеката који излазе и на улицу Краља Александра I Карађорђевића. Са главном градском улицом Гимназијска је повезана преко два пасажа, краћег дела Јеврејске и улице Светозара Марковића. Поред Зрењанинске гимназије, у њој се налазе и црква посвећена светом Стефану - првом краљу средњовековне угарске државе (коју је 1846. године подигао Пијаристички ред), седиште Јавног предузећа "Градска стамбена агенција", зграде бившег биоскопа "Балкан" и хотела "Централ", те велики број кафића и угоститељских објеката, због чега је ова улица центар забаве и ноћног живота.[1]

Референце[уреди | уреди извор]