Гијом Дифе

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Гијом Дифе
DufayBinchois.jpg
Дифе (лево) са Жилом Беншоа
Датум рођења(1397-08-05)5. август 1397.
Место рођењаБерсел
Датум смрти27. новембар 1474.(1474-11-27) (77 год.)
Место смртиКамбре
Француска

Гијом Дифе (франц. Guillaume Dufay; Берсел, 5. август 1397Камбре, 27. новембар 1474) је био франкофламански композитор ране ренесансе. Као централна фигура Бургундијске школе, био је најпознатији и најутицајнији европски композитор 15. века.

Биографија[уреди | уреди извор]

Детињство и младост[уреди | уреди извор]

По подацима из његовог тестамента, највероватније је рођен у Берселу код Брисела. Био је ванбрачно дете непознатог свештеника и жене која се звала Мари Ди Фе. Мари се преселила са сином у Камбре настанивши се код рођака који је био црквењак у локалној катедрали. Црквене власти су врло брзо уочиле Дифеов талент за музику па му је обезбеђено и адекватно образовање: студирао је музику са Рожером де Есдином 1409. године, а евидентиран је као хорски певач катедрале од 1409. па до 1412. Тих година студирао је са Николасом Малином, а власти, импресиониране његовим талентом, поклониле су му 1411. копију Виледјуовог „Доктринала“. У јуну 1414. са само 16 година већ је био на дужности капелана у Сен Жерију, месту близу Камбреа. Те године је отишао на сабор у Констанцу, где је највероватније остао до 1418. када се вратио у Камбре.

Од Камбреа, па до Италије и Савоје[уреди | уреди извор]

Од новембра 1418. до 1420. био је помоћник ђакона у катедрали у Камбреу. Поново је напустио Камбре 1420. и отишао у Римини и највероватније Пезаро, где је радио за породицу Малатеста. Иако нема доказа о његовој служби код Малатеста, постоји неколико композиција које се могу везати за тај период. Тамо је упознао композиторе Уга и Арнолда Лантина који су такође били међу музичарима породице Малатеста. Дифе се 1424. вратио у Камбре, овај пут због болести и изненадне смрти рођака код кога је живела његова мајка. Око 1426. поново је отишао у Италију, овај пут у Болоњу у службу кардинала Луја Алемана, папиног легата. У Болоњи је постао ђакон, а око 1428. и свештеник. Године 1428, након смењивања кардинала Алемана, Дифе одлази за за Рим.

Ту је постао члан папског хора, прво у служби Папе Мартина V, а 1431, након Мартинове смрти, и папе Евгенију IV. 1434. постаје диригент у Савоју, где је служио војводи Амадеу VIII; по свему судећи отишао је из Рима због финансијских потешкоћа папског хора и да побегне од потреса и несигурности током борбе између папата и Фирентинске уније. Већ 1435 поново је служио у папској капели, али овога пута у Фиренци - где је папа Еуген био изгнан из Рима 1434 од стране власти устаниче републике, која је симпатисала Базелски сабор и покрет сједињења. 1436 Дифе је компоновао свечани мотет “Nuper rosarum flores” (“Од скора цветају руже”), једну од својих напознатијих композиција, која је била појана за посвећивање Брунелескијеве куполе на катедрале у Фиренци, где је Еуген живео у егзилу.

Током овог периода Дифе је, такође, започео своје дуго дружење са породицом Есте у Ферари, једном од најпознатијих мецена за време ренесансе, и са којима се вероватно упознао током својих веза са породицом Малатеста; Римини и Ферара нису близу географски, али те две породице су биле спојене браком и Дифе је компоновао најмање једну баладу за Николу III, маркиза од Фераре. 1437 Дифе је посетио град. Када је Николо умро 1441, следећи маркиз је задржао контакт са Дифеом, и не само што је наставио финансијску подршку композиторау, већ је и умножавао и дистрибуирао делове његове музике.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]