Гијом де Лопитал

Из Википедије, слободне енциклопедије
Гијом де Лопитал

Guillaume de l'Hôpital.jpg
француски математичар

Општи подаци
Датум рођења 1661.
Место рођења Париз (Француска)
Датум смрти 2. фебруар 1704.(1704-02-02)(42–43 год.)
Место смрти Париз (Француска)
Рад

Гијом Франсоа Антоан, Маркиз де Лопитал (фр. Guillaume François Antoine, Marquis de l'Hôpital; Париз, 1661Париз, 2. фебруар 1704) је био француски математичар. Изучавао је инфинитезималну анализу и објавио књигу o диференцијалном рачуну. Најпознатији је по Лопиталовом правилу које се примењује у математици.

Рођен је у Паризу, Француска. Првобитно је планирао војничку каријеру, али лош вид је проузроковао да пређе на математику. Решио је брахистохронски проблем, независно од осталих савременика математичара, као што је Исак Њутн. Умро је у Паризу.


Године 1694, Лопитал је склопио договор са Јоханом Бернулијем. Договор је био да Лопитал плати Бернулију 300 франака годишње како би му Бернули причао о својим открићима, што је Лопитал описао у својој књизи. Године 1704, након Лопиталове смрти, Бернули је открио договор јавности, тврдећи да су многи резултати у Лопиталовој књизи ту због њега. Године 1922, откривени су текстови који подупиру Бернулијеве тврдње. Раширена прича о томе како је Лопитал покушао да се себи припише откриће Лопиталовог правила није тачна: објавио је своју књигу анонимно, обзнанио Бернулијеву помоћ у уводу и никад није тврдио да је заслужан за то правило.

Спољашње везе[уреди]