Пређи на садржај

Глазура (храна)

С Википедије, слободне енциклопедије
Глазура
Торта од глазуре направљена од чоколаде.
Главни састојциШећер, вода или млеко, путер, беланца или кремни сир
  Медији: Глазура

Глазура је слатка, често кремаста, направљена од шећера са течношћу, попут воде или млека, која је често обогаћена састојцима као што су путер, беланца или кремни сир.[1] Користи се за украшавање пекарских производа, попут колача или кекса.

Глазура може имати различити облик (нпр. цвећа, лишћа) и често се користи као украс за рођенданске и свадбене торте.

Најједноставнија је залеђена глазура, која садржи шећер у праху (такође познат као шећер за глазуру или слаткише) и воду.[1] Она се може обојити, на пример, употребом лимуновог сока, уместо воде. Неке глазуре могу се направити мешавином шећера и крем сира или киселе павлаке, или употребом млевених бадема (као у марципану).

Начин наношења у великој мери зависи од врсте глазуре која се користи. Обично се наноси ножем. Такође, може се користити између слојева у торти као пуњење, или се може користити за потпуно или делимично прекривање спољашње стране торте или другог печеног производа.

Историја

[уреди | уреди извор]

Прекривање колача шећером у праху или другим материјалима уведено је у 17. веку.[2] Чини се да је најранија употреба глагола премазати око 1600. године,[3] а именица глазура из 1683.[4] Први пут је коришћена 1750. године.[5]

Галерија

[уреди | уреди извор]

Референце

[уреди | уреди извор]