Глас Истре

С Википедије, слободне енциклопедије

Глас Истре
Глас Истре
Типдневне новине
Форматберлинер
ВласникАлберт Фађијан
ИздавачГлас Истре новине д.о.о.
Главни уредникРанко Боровечки
Оснивање18. август 1943.
Језикхрватски
СедиштеРива бр. 10, Пула
Тираж22.000
Веб-сајтglasistre.hr

Глас Истре су хрватске дневне новине из Пуле чије је прво издање изашло 18. августа 1943. године.

Утемељен је у партизанима,[1] а први број штампан је у околини Цриквенице као антифашистичко гласило народа Истре. Током рата објављено је 35 бројева у илегалним штампаријама које су се селиле од северне Истре до Горског котара.

Поводом 20. годишњице штампања првог броја листа Гласа Истре, на кући у којој се онда налазила штампарија, постављена је 18. августа 1963. године плоча на којој су урезане речи:

У тами тајног склоништа овог дома заискриле су мисли писане ријечи, из мрака се огласио глас народа "Глас Истре"...

Од 1. новембра 1969. почео је да излази као дневне новине,[1] а од априла 1989. излази и недељом.

Новине су током дужег раздобља деловале у склопу ријечког Новог листа, а с временом се сарадња свела на размену прилога и текстова. У раздобљу од 1979. до 1991. главни уредници Новог листа били су и уредници Гласа Истре. Током деведесетих пулски се Глас Истре осамосталио по питању уређивања свих страница новине и припреме за штампу. Највећи тираж (око 28.000 примерака) постигао је 1988. године.

Битну улогу лист је играо током деведесетих као један од ретких независних дневних листова у Хрватској. Последњих неколико година развијена је сарадња локалних тисканих новина - Гласа Истре, Новог листа, Задарског листа и Гласа Славоније - с циљем опстанка на тржишту којим влада монопол двеју медијских група.

Седиште Гласа Истре налази се у Пули, има дописништва у Ровињу, Поречу, Пазину, Лабину, Трсту и Загребу. Штампа се у Новом листу у Ријеци.

Сатирично хумористични прилог листа Ла Кост излази четвртком, средом Трезор, затим прилози Спорт недјељом и Спорт понедјељком, суботом излази урбани политичко-феноменолошки подлистак Зоом а петком Истра плус, прилог с истарским темама, репортажама и занимљивостима. Прилог Аутомото излази сваког уторка на осам страница и читаоцима редовно приређује вести, тестове аутомобила/мотоцикала и остале теме из ауто-мото индустрије те домаћег аутомото спорта. Једном месечно објављује прилог за децу Ружмарин и прилог Море.

Главни уредници[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Informativno politički listovi” (на језику: hrvatski). Хрватско новинарско друштво. Приступљено 3. 1. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]