Гобекли Тепе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Гобекли Тепе

Гобекли Тепе (тур. ɡøbe̞kli te̞pɛ) је археолошки локалитет неолитског светилишта на брду у југоисточној Анадолији, Турска, 95 км од реке Еуфрат.

Познат је као најстарији пример монументалне архитектуре, настао око 9600. п. н. е.-8200. п. н. е. (Седам миленијума пре Кеопсове пирамиде у Гизи)[1], која је уједно и најстарија верска грађевина на свету [2].

Монолит са гуштером у изразито високом рељефу

Највероватније су га подигли ловци-сакупљачи као једно од првих трајних светилишта на свету, а заједно са оближњим, нешто млађим, светиштем Нева Кори, трајно је променио разумевање евроазијског неолита. Наиме, од 1994. године га систематски истражују турски и немачки археолози који су утврдили да је религија, а не искључиво пољопривреда и сточарство како се до тада мислило, била предуслов прелаза из мезолита у неолит. [3]

Археолози са Универзитета Чикаго су 1960-их открили ово подручје, али су га држали за војну предстражу из византијског доба. 1994. године истраживач Немачког археолошког института (ДАИ), Клаус Шмит, је открио велики број комадића кварца и закључио како је на овом месту у прошлим вековима радиле стотине људи, а да велелепне плоче нису византијски гробови него много старије творевине. Следеће године је са својим тимом системским истраживањем открио неколико прстенова камења, а геомагнетским снимањен утврђено је како их има најмање 20, нагомиланих без реда.

Сви кругови су истог облика и начињени од кречњачких стубова у облику џиновских клинова или великих слова Т. Монолити од којих се састоје су изразито велики, а највиши је био висок 5,4 метра и тежио је 16 тона. Њихова површина је украшена разноврсним рељефима животиња (шкорпије, вепрови, лавови, лисице, змије и стилизовани делови људи тако да цео стуб изгледа попут човека с појасом), неки грубо уклесани, а други симболични и прецизно изведени. Монолити су били повезани ниским каменим зидовима, а у средини сваког прстена налазе се два виша ступа чији су тањи крајеви постављени у жљебове усечене у тлу.

Гобекли тепе - пејзаж

Прстенови су сваких неколико деценија били закопавани и на њима су подизани други, мањи и мање софистицирани. Тако је локалитет вековима грађен, затрпаван и поново грађен, да би га на око 8200. п. н. е. становништво потпуно напустило.

Око локалитета нису пронађене насеобине и све упућује да је овај комплекс дело радника које су с дивљачи (чије су бројне кости пронађене) хранили ловци-сакупљачи из удаљених колиба. Према Шмиту, доказ да је група сакупљача хране изградила велики храм је да је организована религија могла настати пре пољопривреде и других видова цивилизације.[4].

Извори[уреди]

  1. [http://globalheritagefund.org/what_we_do/overview/current_projects/gobekli_tepe_turkey ГХФ - Гобекли Тепе
  2. GHF - Gobekli Tepe, izvješće na globalheritagefund.org
  3. Charles C. Mann, Rođenje religije, National Geographic broj 6., lipanj 2011., pp. 24.–49.; The Birth of Religion: The World's First Temple
  4. K. Schmidt, Zuerst kam der Tempel, dann die Stadt, Vorläufiger Bericht zu den Grabungen am Göbekli Tepe und am Gürcütepe 1995.–1999., Istanbuler Mitteilungen 50., 2000., pp. 5.–41.

Спољашње везе[уреди]