Голуб (сазвежђе)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Голуб
Карта сазвежђа Голуб
кликните за већу слику
Латинско име Columba
Генитив Columbae
Скраћеница Col
Симболизује (Нојеву) голубицу
Ректасцензија 6 h
Деклинација -35 °
Површина 270 кв. степени
(Ранг: 54)
Број звезда
сјајнијих од m = 3
1
Најсјајнија звезда Алфа Голуба (Факт)
(привидна величина 2,65)
Метеорски ројеви

нема

Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +45° и −90°
У најбољем положају за посматрање у 21:00 је у фебруару
.
уреди

Голуб је сазвежђе јужне хемисфере које је у 16. веку увео холандски астроном Петар Планције. Голуб се налази у близини ранијег сазвежђа Argo Navis (Арго, брод Аргонаута) које је данас подељено на Прамац, Крму и Једра, тако да може да представља голуба који је помогао Аргонаутима да прође кроз Босфор. Друга представа је библијска — голубица коју је Ноје послао да провери да ли је престао потоп, а она се вратила носећи маслинову гранчицу као знак да се вода повукла. Сам Планциус је сазвежђе првобитно назвао Columba Noae, Нојев голуб.

Звезде[уреди]

Најсјанија звезда овог сазвежђа је Алфа Голуба, названа још и Факт (од арапског Al-Fakhita, голубица), магнитуде 2,65. Представља двојну звезду, сјајнија компонента је суперџин спектралне класе B7IVe, са удаљеним и тамним пратиоцем.

Бета Голуба (Wazn или Wezn, тег на арапском) је друга најсјајнија звезда Голуба, магнитуде 3,12. Овај џин К-типа се налази на око 86 светлосних година од Сунчевог система.

Ми Голуба је звезда која је највероватније избачена из система јоте Ориона при судару два бинарна система. Припада О спектралној класи, најређој на главном низу ХР дијаграма.

Објекти дубоког неба[уреди]

У сазвежђу Голуб се налази Сејфертова галаксија NGC 1808.

Извори[уреди]


Спољашње везе[уреди]