Гонарезу (национални парк)

С Википедије, слободне енциклопедије

Гонарезу (енгл. Gonarezhou) национални парк (505.300 ha) је други по величини у Зимбабвеу. Налази се на крајњем југосисточном делу земље уз границу са Мозамбиком и Јужном Африком и део је великог међународног заштитног резервата (енгл. Great Limpopo Transfrontier Park) који обухвата Кругер национални парк (енгл. Kruger National Park) у Јужној Африци и Лимпопо национални парк (енгл. Limpopo National Park) у Мозамбику.

Гонарезу на Шона језику значи „место са много слонова“. У парку се налазе бројне животиње, величанствени баобаби, жбуновите шуме, величанствене кречњачке литице, мочваре и водопади. Животиње могу да се слободно крећу између националних паркова.

Историја[уреди | уреди извор]

Гонарезу (енгл. Gonarezhou)национални парк је основан 1975. спајањем претходних ловачких подручја са коридорима за контролу Це-це мува. Парк је био затворен за публику за време Родезијског рата али је поново отворен 1994. године.

Смештај[уреди | уреди извор]

  • Махење Сафари Лоџ (енгл. Mahenye Safari Lodge) - група лоџева прекривених травом у Шангани стилу у шуми на ади у реци Саве.
  • Сенуко Сафари Лоџ (енгл. Senuko Safari Lodge) - Сенуко на Шангани језику значи појило.
  • Кањон Чило Сафари Лоџ (енгл. Chilo Gorge Safari Lodge).