Гонореја

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Гонореја
SheMayLookCleanBut.jpg
Poster iz Drugog svetskog rata.
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалност заразна болест
ICD-10 A54
ICD-9-CM 098
MedlinePlus 007267
eMedicine article/782913
Patient UK Гонореја
MeSH D006069

Гонореја, трипер или капавац је заразна полна болест која се преноси полним контактом. Приликом полног контакта долази до преноса бактерије са слузнице полних органа заражене особе на слузницу здраве особе. Бактерије нападају цилиндрични епител слузнице (цервикални канал, ректум) изазивајући упалну реакцију.

Ако се ова болест не лечи, изазива стерилитет код мушкараца и жена и слепило новорођенчади код мајки које су заражене. Болест може захватити и задње црево, слузокожу уста, вежњачу ока и урогенитални тракт. Лечи се антибиотицима, пеницилином, ако је резистентна онда другим. Запуштена болест прелази у хроничну, а из епитела уретре код мушкараца прелази на мокраћну бешику, семеводе, семену кесицу и тестисе као и бубреге.

Симптоми[уреди]

Често је гонореја асимптоматска, па заражени не примећују никакве проблеме. Ако постоје, најчешћи су симптоми исцедак из вагине и болна упала слузнице порођајног канала.

Мушкарци понекад могу приметити жути, слузави исцедак из пениса, крв у урину или боцкање при мокрењу. Од 1 до 10 дана после инфекције јавља се запаљење и болови у уретри (мокраћном каналу пениса). Ако се не лечи секрет постаје бистар и лепљив и одржава се неколико месеци док се не јави грозница и оток лимфних жлезда у препонама. Ако се не лечи, гонореја може изазвати неплодност, нешто ређе сепсу или оштећења других органа (срца и мозга).

Код жена симптоми се не морају испољити, а код неких се јавља бол у доњем делу трбуха. Заражене жене могу болест пренети на фетус. Код мушкараца се нелечена гонореја може проширити на простату, семенике и пасеменике, те такође утицати на плодност.

Лечење[уреди]

Лечење се обавља антибиотицима, од којих се мора применити неколико врста. У последњих десет година све је више врста Neisseria gonorrhoeae отпорних на антибиотике, па лечење постаје теже.

Star of life.svgМолимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).