Горан Свилановић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Горан Свилановић

Горан Свилановић
Горан Свилановић

Биографија
Датум рођења 22. октобар 1963.
Место рођења Гњилане (СФРЈ)
Мандат(и)
Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу
1. јануар 2013. — актуелно
Претходник Хидајет Бишчевић.

Горан Свилановић (рођен 22. октобра 1963. године у Гњилану, Социјалистичка Федеративна Република Југославија) је српски дипломата и политичар. Тренутно је на функцији генералног секретара Савета за регионалну сарадњу са седиштем у Сарајеву, Босна и Херцеговина. Ступио је на дужност 1. janуара 2013. године након што су га 14. јуна 2012. у Београду, Србија именовали министри иностраних послова земаља чланица Процеса сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП).


Биографија[уреди]

Горан Свилановић је докторирао на Универзитету Унион у Београду. Дипломирао је и магистрирао на Правном факултету у Београду. Био је стипендиста фондације Сасакава 1990. године. Усавршавао се на Институту за људска права у Стразбуру (1989), Правном факултету у Сарбрикену (1991) и Европском универзитету мира у Аустрији (1994).

Асистент на правном факултету у Београду, на предмету Грађанско процесно право, од 1989. до 1998. године када је заједно са групом професора и асистената отпуштен због противљења новом Закону о универзитету. [1]

Објавио је низ чланака и књига из области грађанског процесног права и грађанског права, као и о правном положају избеглица и проблему држављанства.

Горан Свилановић је био сарадник Југословенског форума за људска права (1989), водио је СОС-телефон за жртве националне, етничке, верске, политичке и синдикалне дискриминације у Центру за антиратну акцију (1993—1997). Такође, био је председник Већа за људска права Центра за антиратну акцију у Београду (1996—1998). Сарађује и са Београдским центром за људска права, Центром за унапређивање правних студија и низом других невладиних организација.

Свилановић је био портпарол Грађанског савеза Србије (ГСС) 1997. године, а од 1998. године и потпредседник. За председника ГСС-a изабран је на Скупштини партије 1. августа 1999. године и ту функцију је обављао до 2004. године.

Од новембра 2000. године обављао је дужност министра иностраних послова СР Југославије, а затим и дужност министра за иностране послове Државне заједнице Србије и Црне Горе.

Свилановић је био народни посланик у Скупштини Републике Србије од јануара 2004. године.

У периоду од новембра 2004. до краја 2007. године био је председник Првог радног стола (демократизација и људска права) Пакта за стабилност југоисточне Европе. Свилановић је био и члан Више надзорне групе Пакта стабилности која је и предложила прелазак Пакта стабилности у Савет за регионалну сарадњу.

Свилановић је од 2008. до 2012. године био координатор економских и еколошких активности ОЕБС-a.

Иако је рођен на Косову и Метохији, Горан Свилановић се од 2004. залаже за независност ове покрајине.

Члан је Међународне комисије за Балкан, коју чине бројни познати политичари који су раније заузимали високе положаје, данашње дипломате и посредници, и која је у свом извештају из 2005, који је и Свилановић подржао, препоручила ову могућност.

Са супругом Душицом има ћерку и сина.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката: