Горња црква у Пограђу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Горња црква у Пограђу
Gornja crkva u Pogradju.jpg
Горња црква у Пограђу
Опште информације
МестоПограђе
ОпштинаКлина
Време настанка1500/1600.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије
СедиштеПриштина - Лепосавић
АдресаТрепчино насеље бб 38218

Горња црква у Пограђу, насељу у општини Клина, подигнута је у периоду од 1500. до 1600. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. Гробљанска црква је неколико пута мењала патрона – првобитно највероватније посвећена светом Николи, а потом светим врачима Кузману и Дамјану, стециште окупљаља и прослава мештана била је на дан светог Димитрија.

Опис[уреди]

Скроман једнобродни и полуобличасто пресведени наос, без припрате, са полукружним нишама у функцији протезиса, олтара и ђаконикона, обележја су њене архитектуре. Једини, лучно решени улаз са линетом смештен је на западном зиду, а по један мали прозор без украса постоји на свакој од три преостале фасаде. Под је у нивоу солее подигнут за један степеник. Према стилским одликама остатака фресака, оквирним временом настанка може се сматрати друга половина 16. века. Зидне слике обухватју зону стојећих фигура и поједине композиције из циклуса Великих празника. Судећи по линији цртежа и светлом колориту, живопис је дело просечно талентованог анонимног сликара.

Дуго зарушена, црква је опсежним рестаураторским радовима 19641967. године, обновљена, пресведена и покривена двосливним кровом са каменим плочама, а зидне слике конзервиране и очишћене од наслага чађи и соли.

Оскрнављена је 1999. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.