Господар Васин конак у Краљеву

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Господар Васин конак)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Господар Васин конак
Kraljevo Gospodar Vasin konak.JPG
Господар Васин конак
Опште информације
МестоКраљево
ОпштинаКраљево
Време настанка1830.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеКраљево
АдресаЦара Лазара 24 36000
Званични веб-сајт

Господар Васин конак у Краљеву убраја се у споменике културе од великог значаја. Налази се центру града, у парку Светог Саве, а подигнут је 1830. године.

Историја[уреди]

За настанак конака везане су две претпоставке. По једној, пошто су Обреновићи у Краљеву (тада Карановцу) подигли цркву, епископ Јанићије је подигао конак у коме су Обреновићи одседали када су долазили у Краљево. По другој верзији, конак је сазидао кнез Милош 1826. године као државно здање за седиште нахијског кнеза Васе Поповића. Поуздано се зна да је од 1833. године конак био резиденција владике Јанићија. До 1941. године у њему је било седиште жичке епископије, које је затим пренето у манастир Жичу.[1]

Изглед[уреди]

Зграда конака је спратна, у основи правоугаона, величине 18,45x12,20 m. Приземље је зидано у камену, а спрат у бондручном конструктивном систему. Кров конака је четвороводан и покривен ћерамидом. У приземљу је отворени трем, оџаклија и још четири помоћне просторије. На спрат се долазило преко дрвених степеница из отвореног трема на данас затворени доксат. Конак је током времена претрпео многе измене.

Најнужнији грађевински радови изведени су 1950. године, како би од наредне године у овом простору отпочео са радом Народни музеј. Данас је ту Православни духовни центар "Владика Николај Велимировић"

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Панорамио/Господар Васин конак”. Архивирано из оригинала на датум 19. 8. 2014. Приступљено 17. 8. 2014. 

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.