Господин Муфљуз

С Википедије, слободне енциклопедије
Господин Муфљуз
АуторПитер Киф
РежијаТпм Бертон
Гласове
позајмили
Небојша Миловановић, Лако Николић, Горан Јевтић, Ана Маљевић
КомпозиторДејл Счакер
Земља САД
Језикенглески
Време трајања30 минута
Продукција
Извршни продуцентПитер Киф
Емитовање
Премијерно
приказивање
29. октобра 1993 — 31. децембра 1996.
Емитовање у Србији
ЕмитерХепи ТВ
Прво
приказано на
Хепи ТВ
Профил на IMDb-ју

Господин Муфљуз (енгл. Mr. Bogus) америчка је анимирана серија, створена од стране Волтрона Питер Кифа. Режисер, Том Бертонм, и продуцент серије Клаудиа Бертон, створили су серију радећи за Зодијак ентертајмент. Емитовање је 29. октобра 1993, а завршило се 31. децембра 1996. године. Заснована је на француско-белгијском анимираном серијалу кратких филмова названом Богус. Свака епизода је подељена у два различита дела, од којих један користи углавном традиционалну анимацију, а други рачунарску. Локализовано је 96 од 300 оригиналних филмова из Богуса. Ликови су често обилазили кухињски пулт са разним авантурама са обичним кућним предметима.

Радња[уреди | уреди извор]

Потпуно анимирана верзија[уреди | уреди извор]

У потпуно анимираној верзији, господин Муфљуз је жуто биће, налик на гремлина, које живи у зидовима предграђа Томија било кога, наизменично стварајући проблеме и/или их несвесно решавајући. Понекад Муфљузове авантуре у свом свету, Муфљузленду, створе алтернативну димензију изобличене перспективе, базиране на радњи серије. Муфљуз се често сусреће са страховитим прашинарима.

Делимично анимирана верзија[уреди | уреди извор]

Делимично анимирана верзија је серијал кратких филмова који су локализоване верзије неколико епизода француско-белгијске серије кратких филмова из 1990. године под називом Богус и служе као увод у међусценске паузе. Првобитно су их произвели Антине 2, Ај-Си алигатор филм и Чин чин продакшнс, а креирали Мишел Дурију и Жислејн Хонор. Они су први пут емитовани 30. октобра 1990. године. Настало је 300 епизода, али само су 144 потпуно-анимиране верзије локализоване.

У својој оригиналној радњи из 1990. године, власник куће се пробудио уз помоћ будилника, попио кафу, узео кључеве и отишао на посао. Међутим, за време његовог одсуства, кућа није била празна. Измишљени, комични жути лик је био присутан у кући. Он неспретно открива свет око себе у различитим просторијама куће (као што су купатило и поткровље).

У локализованој верзији из 1993. године, оригинална гласовна постава и музика у позадини су промењене са Кам Кларкову у главној улози и инструменталном верзијом оригиналне уводне шпице.

Приказивање широм света[уреди | уреди извор]

Држава Назив ТВ канал
 Саудијска Арабија مستر بوغس
 Хрватска Majstor Fantaz
 САД Mr. Bogus Синдикација
 Француска Mr. Bogus Canal J
 Немачка Jetzt kommt Bogus! Kabel Eins
 Грчка Κος Μπόγκους ANT1
 Израел מר בלופר Arutz Hayeladim
 Јужна Кореја 보거스는 내 친구 MBC C&I
 Пољска Pan Boguś Tele 3, TVP3
 Бразил Mr. Bogus em Ação' ВХС
 Португалија Sr. Bogus
 Русија Мистер Богус ТВ6 Москва
 Србија Господин Муфљуз Happy TV
 Шведска Mr Bogus TV3

Спољашње везе[уреди | уреди извор]