Градишћански Хрвати

Из Википедије, слободне енциклопедије

Градишћански Хрвати (нем. Burgenlandkroaten, Burgenland-Kroaten) етничка су група Хрвата у аустријској покрајини Бургенланд (Градишће). Иако је ова енклава стотинама километара далеко од своје првобитне домовине, ова етничка група је успела вековима да очува своју културу и језик. Укупан број Градишћанских Хрвата износи око 19.000 (2001).

Територија Бургенланда насељена Хрватима

Градишћански Хрвати су потомци средњовековних Хрвата који су у ову земљу доселили за време турских ратова (1533—1584) као избеглице из Лике, Крбаве, те у мањем обиму и из Славоније и северне Босне. Они су у доброј мери сачували своје обичаје, као и стари хрватски језик који се током средњег века базирао на чакавици. Они су овде, за свој језик развили правопис, али је употреба њиховог језика била забрањивана у црквама и школама. Статус националне мањине стекли су Аустријским уговором о независности из 1955. Након тога њихова култура и језик су доживели своју ренесансу.

Данас, матерњи језик Градишћанских Хрвата је градишћанскохрватски језик. То је један регионални дијалект чакавског са мањим примјесама кајкавског и штокавског изговора у јужним деловима Градишћа. Овај дијалект је разумљив са говорним варијантама српско-хрватског језика, али постоје значајне разлике са стандардном варијантом хрватског језика. Правопис за језик је развијен током 19. века, а од 2003. године издана је и Граматика за овај језик.[1][2]

Референце[уреди]

  1. Publikacije Znanstveni institut Gradišćanskih Hrvatov
  2. Vijenac br. 261 Publikacije

Спољашње везе[уреди]