Град (Дупљаја)

С Википедије, слободне енциклопедије
Град Дупљаја
Grad, arheološko nalazište 02.jpg
Археолошко налазиште Град (Дупљаја)
Град (Дупљаја) на мапи Србије
Град (Дупљаја)
Град (Дупљаја)
Приказ локалитета Град (Дупљаја) на мапи Србије
Место Србија
РегијаОпштина Бела Црква
Координате44° 54′ 59″ С; 21° 16′ 01″ И / 44.916448° С; 21.267046° И / 44.916448; 21.267046
ОбластДупљаја
Историја
Периодод Касног бронзаног доба до 15. века
КултуреБронзано доба, Жутобрдска култура, Ватинска култура, Касни Средњи век
Подаци
Откривену другој половини 19. века
Трајање ископавања1972 и 2001
Открио кустос Националног музеја у Мађарској Ф. Ромер

Град је археолошки вишеслојни локалитет који се налази 1,5км југозападно од места Дупљаја код Беле Цркве и простире се на површини од 7 ха. То је узвишена лесна тераса троугаоног облика која се са северозападне стране се стрмо спушта према долини реке Караш на којој је, у другој половини 19. века, кустос Националног музеја у Мађарској Ф. Ромер констатовао локалитет Дупљаја.

Локалитет је веома оштећен и врло мало истраживан. Прва сондажна ископавања почела су 1972. (4 сонде), а систематско археолошко истраживање 2001. године. Локалитет је вишеслојни, са културним слојевима од касног бронзаног доба до позног средњег века. Том приликом пронађена је керамика која припада ватинској културној групи, као и словенскe некрополе из XI-XII века, када се на овом простору налазио средњовековни град Караш.

Са локалитета Град Дупљаја потичу двоја чувених култних колица од печене земље Дупљајска колица.

Дупљајска колица[уреди | уреди извор]

Дупљајска колица су назив за двоја колица која су откривена почетком 20. века у североисточном делу локалитета. Откривена су двоја колица од теракоте која припадају жутобрдској култури, средњег бронзаног доба. Једна колица су са три точка и поклопцем и у њих су упрегнуте патке. Друга имају само два точка. То су кола у виду двоколице, са примитивно приказаним божанством на њима. На колицима су људске фигуре, са птичјим кљуном. Двоколица и божанство су орнаментисани. Фигуре су представљене са звонастом сукњом и накитом који је урезан. Декорација је рађена урезивањем, а орнеманти су геометријски (спирала, круг, шрафирани троугао).

Колица се налазе у Народном музеју у Београду, а друга у Вршачком музеју.[1]

Средњовековни град Караш[уреди | уреди извор]

У средњем веку овде се налазио средњовековни град Караш, био је средиште Мађарске током 12. века. Унутар града, опасаног сувим ровом, откривени су остаци цркве, велика остава мађарског и енглеског новца ( са око 1000 комада) с почетка XII века и неколико некропола у распону од 11. до 15. века.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Срејовић, Д. 1997. Археолошки лексикон. Савремена администрација. Београд.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]