Граматика италијанског језика

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Алфабет[уреди | уреди извор]

Италијански алфабет (L'alfabeto) састоји се од 21 слова основне латинске абецеде. То су:

ИТАЛИЈАНСКИ АЛФАБЕТ
Слово Назив слова на италијанском Изговор назива
А а а /а/
B b bi /bi/
C c ci /t∫i/
D d di /di/
E e e /e/
F f effe /ef:e/
G g gi /dзi/
H h acca /ak:a/
I i i /i/
L l elle /el:e/
M m emme /em:e/
N n enne /en:e/
O o o /o/
P p pi /pi/
Q q cu /ku/
R r erre /er:e/
S s esse /es:e/
T t ti /ti/
U u u /u
V vu /vu/
Z z zeta /dzeta/

Слова J (jota, i lunga /jota, i lunga/), K (kappa /kap:a/), W (doppia vu /dop:ja vu/), X (ics /iks/), Y (ipsilon, i greca /ipsilon, i greka/) махом се јављају у речима страног порекла које су преузете у оригиналној графији (yoghurt, whisky, ирд), док се графем „Ј“ јавља у писању и у неким од италијанских дијалеката када нпр. мења графем „I“ у његовој полуконсонантској функцији о чему ће бити речи у сегменту изговора, мада се јавља и из других разлога.

Изговор у италијанском језику не би требало да задаје већих потешкоћа особама којима је српски матерњи језик. Разлог је тај што се италијански у великој мери чита како је написан, мада постоји група правила за изговор одређених слова и словних група.

Изговор италијанског језика (La pronuncia)[уреди | уреди извор]

Вокали[уреди | уреди извор]

Изговор италијанског језика је прилично једноставан у односу на француски који је такође један од романских језика. Вокали се у италијанском читају скоро као у српском, и то тако да се за готово сваки написан вокал изговара његова звучна вредност, нпр. parte /parte/, chi /ki/, gioventù /dзoventù/. Можете приметити да се вокал „I“ не изговара у последњем наведеном примеру. И о томе ће убрзо бити речи.

Засад да се задржимо на вокалима. Битно је истаћи да два вокала, „Е“ и „О“ имају отворен и затворен изговор. Ова појава се јавља и у говорима српског језика, рецимо нишко јако отворено „Е“ и „О“ и београдско нешто затвореније. Али, у српском та отвореност, односно затвореност вокала нема разликовну функцију. У српском језику, хомоними се разликују по српским тоналним акцентима, или се у писаној форми разликују према контексту (ако већ акценат није обележен ради разликовања), а у италијанском постоје речи које се потпуно идентично бележе, али им се изговор разликује у отворености или затворености вокала „Е“, односно „О“.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]