Гранада (Никарагва)

С Википедије, слободне енциклопедије
Гранада
Гранада
Застава
Застава
Грб
Грб
Административни подаци
Држава Никарагва
Становништво
Становништво

Гранада (шпански изговор: [ɡɾаˈнаðа]) је град на западу Никарагве и главни град департмана Гранада. Са процењеном популацијом од 102.872 (2019),[1] то је девети град по броју становника у Никарагви. Гранада је историјски један од најважнијих градова Никарагве, економски и политички. Има богато колонијално наслеђе, што се види у његовој архитектури и структури.

Гранада је имала аутохтоно становништво. 1524. године град је преименовао у Гранаду, Франциско Хернандез де Кордоба, и наводно, то је први европски град на копненој Америци. За разлику од других градова који тврде да се исти разликују, град Гранада није био само место освајања, већ и град регистрован у службеним евиденцијама Круне Арагонске и Краљевине Кастиље у Шпанији.

Гранада је такође позната и као Ла Гран Султана, што је одраз њеног маварског и андалузијског изгледа, за разлику од сестринског града и историјског ривала Леона, који приказује кастиљске трендове.

Географија и екологија[уреди | уреди извор]

Гранада се налази уз обалу језера Никарагва, двадесетог највећег језера на свету.

Гранада је главни град департмана Гранада, који се граничи са Боаком и Манагвом на северу, Масаја и Каразом на истоку и Ривасом на југу. У оквиру истог одељења, на северу кроз њега пролази река Типитапа која повезује језеро Манагву и Никарагву. Такође има три вулканске лагуне; Манарес, Генирзаро и чувени Апојо. Апојо, који се дели са департманом Масаја, највећа је вулканска лагуна у Никарагви. Гранада је веома топао град током целе године, са температурама сличним Манагви. То је због сличности у географији са њеном непосредном близином језера и окружено високим брдима. Киша у Гранади износи приближно између 1.100-2.100 мм годишње.

Вегетација око Гранаде одраз је њене климатологије. Суве и влажне шуме заобилазе вулкан Момбачо. Вулкан је такође дом широком спектру фауне. У језеру се налазе и многа створења, како морска, тако и слатководна. То је једино слатководно језеро на свету у којем живе бик ајкуле (Никарагва ајкула). Риболов у језеру је прилично добар, а рибари, како комерцијални, тако и рекреативни. Никарагва је недавно забранила риболов бик ајкуле због смањења популације.[2]

Култура[уреди | уреди извор]

Гранада је, као и већина никарагванског Пацифика, насељена првенствено већином Креола који говоре шпански језик. Овде такође бораве људи из Сједињених Држава, Канаде, Шпаније, Немачке, Италије, Ирске, Аустрије, Холандије и Француске.

Донедавно је Никарагва доживљавала процват туристичке економије. То је заузврат привукло странце у Гранаду тражећи колонијалне домове за куповину, додајући све већи број Европљана и Американаца градском становништву. Цене некретнина порасле су након страног интереса и накнадних инвестиција. Међутим, са грађанским сукобом 2018. године, амерички Стејт департмент издао је савет за путовање, позивајући се на „грађанске немире, криминал, ограничену доступност здравствене заштите и самовољно спровођење закона.“ [3] 2020. издао је ниво 4 „Не путовати", саветодавно због Ковид 19.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Citypopulation.de Population of the major cities in Nicaragua
  2. ^ „UnderwaterTimes.com | Nicaragua bans freshwater shark fishing amid dwindling population numbers”. www.underwatertimes.com. Приступљено 2021-02-14. 
  3. ^ „Nicaragua Travel Advisory”. travel.state.gov. Приступљено 2021-02-14. 
  4. ^ "Global Level 4 Health Advisory – Do Not Travel". travel.state.gov. Присупљено 14.2.2021. године.