Гранд продукција

Из Википедије, слободне енциклопедије
Логотип Гранд продукције
Стари логотип Гранд продукције

Гранд продукција или Гранд продакшн (енгл. Grand Production) српска је продукцијска кућа, са седиштем на Новом Београду. Директор Гранда је Саша Поповић.

Емисије[уреди]

Од настанка компаније 1998. године, па све до 2014. године емисије Гранд продукције су приказиване на телевизији Пинк, када је основана кабловска Гранд телевизија. Од септембра 2014. најпопуларније емисије се приказују и на националним телевизијама и то на Првој српској телевизији за подручје Србије, ОБН телевизији за подручје Босне и Херцеговине, Првој телевизији за подручје Црне Горе и телевизији Канал 5 за подручје Македоније.

Најпознатије емисије Гранд продукције:

Часописи:

Манифестације:

Певачи[уреди]

У тренутку када је Гранд продукција основана, око ње су се окупила нека од највећих имена на српској музичкој сцени. Пионири новоосноване продукције били су: Лепа Брена, Миле Китић (прво Грандово издање), Драгана Мирковић (која је убрзо основала сопствену продукцију), Ана Бекута, Аца Лукас (који је на неко време напустио Гранд), Индира Радић, Јелена Карлеуша (која је напустила Гранд па се вратила након више од десет година), Шемса Суљаковић, Стоја, Ђани, Наташа Ђорђевић, Јана, Зорица Марковић, Шеки Турковић, Верица Шерифовић, Сања Ђорђевић, Јашар Ахмедовски, Шако Полумента, Маја Маријана, Кемал Маловчић и Гордана Лазаревић.

Овим певачима су се касније придружили и Шабан Шаулић (касније напустио), Вики Миљковић, Злата Петровић, Саша Матић, Харис Џиновић, Маринко Роквић, Гоца Божиновска, Мира Шкорић, Митар Мирић, Ера Ојданић, Милош Бојанић, Боро Дрљача, Неда Украден, Мерима Његомир (касније постала музички уредник ПГП РТС-а), Марта Савић, Сања Малетић, Снежана Савић, Вера Нешић и Милена Плавшић. У истом периоду, али на кратко, за Гранд су снимали и Цеца, Здравко Чолић, Гоца Тржан Жељко Самарџић, Дадо Глишић, Др Иги, Црвена јабука, Оливер Драгојевић и Хари Мата Хари.

Гранд продукција је највеће домете остварила лансиравши високотиражне моменте у каријерама многих певача. Титула најтиражнијег извођача годинама се смењивала међу представницима Гранда. Тако су највеће домете у каријери овде досегле музичке звезде Индира Радић (2004), Вики Миљковић (2005), Сека Алексић (2003; 2007), Дара Бубамара (2008) и Стоја (2006), свака имавши најтиражнији албум године. Успешна каријера Саше Матића у целости је формирана у оквиру Гранда. Још један од успеха продукције било је оснивање Звезда Гранда - најпопуларнијег музичког такмичења у земљи, које је утрло пут популарним певачима: Тањи Савић, Милици Тодоровић, Ради Манојловић, Милици Павловић, Мирзи Селимовићу, Александри Пријовић и Катарини Грујић. Лепа Брена је 2008. под окриљем Гранда имала свој велики повратак на музичку сцену са албумом Уђи слободно. Успех за кућу био је и долазак прослављених певача народне музике: Лепе Лукић, Цунета Гојковића, Весне Змијанац и Тозовца. Емисија Гранд Шоу угостила је на сцени две евровизијске победнице: Руслану и Марију Шерифовић. Велику медијску пажњу донели су долазак и одлазак Зорице Брунцлик, као и долазак Јелене Карлеуше у жири Звезда Гранда.

Најтиражнија звезда продукције је тренутно Милица Павловић.

Тираж (Народна библиотека Србије)[уреди]

2008.[уреди]

2009.[уреди]

2010.[уреди]


2011.[уреди]

2012.[уреди]

  • Лом (Сека Алексић) — 75.000

2013.[уреди]

2014.[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]