Грађанска кућа у Ул. Драгчета Миловановића 34 у Алексинцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Грађанска кућа у Ул. Драгчета Миловановића 34 у Алексинцу
Опште информације
МестоАлексинац
ОпштинаАлексинац
Држава Србија
Врста споменикаспоменик културе
Време настанкадруга половина 19. века
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ниш

Грађанска кућа у Ул. Драгчета Миловановића 34 се налази у Алексинцу. Саграђена је у другој половини 19. века и представља непокретно културно добро као споменик културе Србије.

Опште информације[уреди | уреди извор]

Објекат је лоциран у оквиру ширег градског језгра. Саграђена је у другој половини 19. века као породична кућа за становање. Састоји из подрума и приземља са просторијама које се групишу око централног предсобља у функцији пространог хола.[1] Прозори зграде на фасади обликовани су са надпрозорницама у виду сегментних лукова и уоквирени профилацијом у малтеру, са наглашеним парапетним венцима. Око прозора на фасади присутни су фрагменти рељефа са биљном орнаментиком. Дворишна ограда према улици којом је захваћен и део суседне парцеле се састоји од вертикалних стубаца од метала са декоративним испуком и капијом од ниских елемената, која је наручена у Пешти. Наведене архитектонске карактеристике ове грађанске куће указују на то да су и у унутрашњости тадашње Србије 19. века били присутни они облици који су се у то време развијали и ширили и Европом.[2]

Уписана је у регистар Завода за заштиту споменика културе Ниш 1985. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Građanska kuća u Ul. Dragčeta Milovanovića 34”. kultura.rs. Архивирано из оригинала 22. 09. 2022. г. Приступљено 21. 9. 2022. 
  2. ^ „Грађанска кућа у Ул. Драгчета Миловановића 34”. nasledje.gov.rs. Приступљено 21. 9. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]