Пређи на садржај

Грађанске куће у ул. Кнез Михаиловој бр. 46, 48 и 50 у Београду

С Википедије, слободне енциклопедије
Грађанске куће у Ул. Кнез Михаиловој бр. 46, 48 и 50
Грађанске куће у Ул. Кнез Михаиловој
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаСтари град
Држава Србија
Време настанка1869-1870.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs
Грађанска кућа у Кнез Михаиловој

Грађанске куће у Ул. Кнез Михаиловој бр. 46, 48 и 50, у Београду представљају ретко сачуван јединствени спојени блок зграда, карактеристичан је за архитектуру и урбанизам Београда седамдесетих година 19. века. Као целина имају статус непокретног културног добра као споменик културе.

Историја и архитектура[уреди | уреди извор]

Саграђене истовремено, у периоду од 1869. до 1870. године, ове куће стамбено-пословне намене спадају међу прве подигнуте зграде у новопројектованој улици по Регулационом плану Емилијана Јосимовића из 1867. године. Оне су део значајног трговачког центра Кнез Михаилове улице и најизразитији документ из времена његовог настајања после плански проведене реконструкције старе вароши.

Обликоване су еклектички у тада савременом духу историјских стилова, претежно са елементима романтизма и неоренесансе. У развоју београдске архитектуре означавају напуштање бондручне конструкције и балканске традиције и прихватање савремених европских грађевинских конструкција и архитектонских стилова, као одраз социјалних и културних промена.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.