Грбови Русије кроз историју

С Википедије, слободне енциклопедије

Грбови Русије кроз историју обухвата хералдичку историју руске државе од њеног стварања до данас.

Симболи Московске кнежевине[уреди | уреди извор]

Грбови Московске кнежевине су хералдички симболи ове руске државе обухваћени периодом од 1263. до 1478. године.

Грб Руског царства[уреди | уреди извор]

Грб Руског царства је био један од главник званичних државних симбола некадашњег Руског царства. Грб се први пут појављује око 1492. године, али се као грб Руског царства користи у времену његовог постојања од 1547. до 1721. године.[1]

Грб Руске Империје[уреди | уреди извор]

Држава са именом Руска Империја је успостављена 2. новембра 1721. године, а њен званични грб је дефинитивно описан 3. новембра 1882. године, што се сматра датумом његовог коначног дефинисања.[1][2]

Државни амблем Руске Империје (рус. Герб Российской Империи) се састојао од златног штита на коме је црни двоглави орао са две царске круне над главама, над којима је трећа иста таква царска круна али увећана, са две траке Реда Светог Андреја. Двоглави орао у канџама држи златни скиптар и златни глобус са крстом. На грудима орла је мали штит са грбом Москве на коме је приказан Свети Георгије на коњу како убија аждају.

Приказани Велики државни амблем Руске Империје (рус. Большой государственный герб Российской Империи) је усвојен 1882, замењујући претходну верзију из 1857. године. Цар Александар III је прво одобрио прву верзију од 24. јула, која је, уз мање измене, и званично усвојена 3. новембра.

Симболи Руске републике[уреди | уреди извор]

Симболи РСФСР[уреди | уреди извор]

Грб Руске СФСР био је један од главник званичних хералдичких симбола Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике (скраћено РСФСР).

Грб је усвојен 10. јула 1918. године, од стране владе ове совјетске републике. Неколико пута, грб је био незнатно измењен, али је основни дизајн био задржан.

Грб Руске Федерације[уреди | уреди извор]

Грб Руске Федерације је званични хералдички симбол Руске Федерације. Грб је направљен по узору на грб старог Руског царства, а поново је уведен након пада Совјетског Савеза, 1991. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Соболева Н. А., Артамонов В. А. Символы России. — М.: Панорама, 1993—208 с. — С. 23. (језик: руски)
  2. ^ Гербы городов, губерний, областей и посадов Российской империи, внесённые в полное собрание законов с 1649 по 1900 год / Сост. П. П. фон Винклер. — [Репринтное воспр. издания 1899 г.]. — М.: «Планета», 1991. — 223 с.: ил.

Литература[уреди | уреди извор]