Грб Јукона

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Територија Јукон
Coat of arms of Yukon.svg
Верзије
Badge of the Commissioner of Yukon.svg
Грб комесара Територије Јукон
Детаљи
Носилац Јукон
Усвојен1956.
ЧеленкаАљаски маламут са погледом у лево који стоји на снежној узвишици

Грб Јукона је службени грб канадске територије Јукон.[1] Грб је по наруџби одељења за развој канадског севера и индијанска питања дизајнирао хералдичар Алан Беду а службено је усвојен декретом краљице Елизабете II 1956. године.

У доњем делу штита налази се симболичан приказ планинских предела територије са златним дисковима у облику новчића (4 диска, по два на сваком планинском гребену) који симболично представљају природна богатства територије и златну грозницу Клондајка која је захватила ово подручје крајем 19. века (област Клондајк). Средњим делом између два планинска врха налазе се две вертикалне меандарске беле линије, симболи јуконских река.

У горњој трећини штита налази се застава са крстом светог Ђорђа, симбол везе подручја са Енглеском чији истраживачи и трговци крзнима су међу првима истраживали ова подручја. Преко централног дела заставе налази се круг звани вир који представља богатство територије у крзненим животињама чије крзно је од најранијих времена важан извор прихода територије.

Челенка представља одраслог аљаског маламута у стојећем ставу на снежном узвишењу са погледом улево (симбол покорности централној власти). Аљаски маламут је службена животиња територије.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ "Symbols of Canada". Canadian Heritage. 2008. pp. 42., Приступљено 3. 9. 2012.

Спољашње везе[уреди]