Грб Албаније

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Албаније
Детаљи
Носилац Албанија
Усвојен2002.
Вијенаццрни двоглави орао; скендербегов шлем

Грб Албаније је званични хералдички симбол Републике Албаније. Грб има облик амблема и адаптација је модерне заставе Албаније.

Према веровању албанских хералдичара, амблем је начињен према печату вође албанске побуна у средњем веку, Ђурђа Скендербега. Грб је шпански штит са приказом црног двоглавог орла раширених крила, крунисаног скендербеговим бронзаним шлемом на црвеном пољу. Штит је обрубљен бронзаном линијом.

Грб има пропорције: 1 : 1,5

Историја грба[уреди | уреди извор]

На простору данашње Албаније се током средњег века дуго користио мотив двоглавог орла, најпре од византијских, а касније и од српских власти који су владали овом територијом. Распадом Српског царства, многи локални владари некадашњег царства су користили исту или барем сличну хералдику - бели двоглави орао са спуштеним крилима, као онај који се односио на српску хералдичку традицију. Овакав грб се јавља и код Кастриот(ић)а,[1][2] који у коначници користи и Ђурађ назван Скендербег.

Много векова касније, током формирања албанске националне свести с краја XIX и почетка XX века, овај покрет добија и своју хералдику која је комбинација старе Скендербегове личне (породичне) хералдике са тадашњом немачком царском хералдиком (црни двоглави орао са раширеним крилима).

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ [ Schmitt, Oliver Jens . "Arberia Vendike (1392-1479)" [Das Venezianische Albanien (1392–1479)]. Tirane: K&B, 2007. 63–85.]
  2. ^ Српски глас: Да ли знате ко је био Скендербег?

Спољашње везе[уреди | уреди извор]