Грб Баварске

С Википедије, слободне енциклопедије
Баварска
Верзије
Мањи грб
Детаљи
НосилацБаварска
Челенказлатна кнежевска круна
Штитштит подељен на четири дела са малим штитом у средини, подељен издужено на сребрана и плава поља
Држачи штитадва златна лава наоружани црвеном
Постаментзлатна полуга
Раније верзије
грб од 1923. године
Употреба5. јуна 1950. године

Грб Баварске (нем. Bayerisches Staatswappen) - један је од покрајинских симбола савезне покрајине Баварске. Званично је одобрен 5. јуна 1950. године.

Опис грба[уреди | уреди извор]

Велики грб је штит са четири дела са малим штитом у средини, подељен издужено на сребрана и плава поља. У првом кварталу на црном пољу се налази златни лав оружан тамноцрвеним канџама и језиком; други квартал је представљен изломљеном линијом изнад која раздваја горње тамноцрвено и доње сребро поље; у трећем кварталу на сребрном пољу је азурно-плави пантер, оружан златним канџама, који из уста избацује црвени пламен; у четвртом - на златном пољу леже три црна леопарда наоружани црвеним канџама и језиком. Штит је крунисан златном круном украшеном скарлетним и азурним драгуљима. Штит држе златни лавови оружани скарлетним језицима и канџама, који стоје на златним полугама.

Значење грба[уреди | уреди извор]

Хералдика или значење грба, везано је грофа фон Богена. Његов грб се налази као језгро националног грба Баварске, али и на многим мањим грбовима које су биле у поседи његове породице. У преосталим четвртинама великог грба, налазе се грбови других великих баварских територија: Фалачка (златни лав), Франконија („Франконске грабуље“), Доња Баварска (азурни пантер) и Швапска (три црна леопарда).

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]