Грб Демократске Републике Конго

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грб ДР Конго
Coat of arms of the Democratic Republic of the Congo.svg
Детаљи
Носилац ДР Конго
Усвојен2006.
Мото„Правда, мир и рад“

Грб Демократске Републике Конго је званични хералдички симбол ове афричке државе. Грб државе се мењао неколико пута од 1997. године. Садашњи грб је важећи од 2006. и приказује главу леопарда окруженог са слоновском кљовом са леве и копљем са десне стране. Испод главе су три речи које представљају национални мото: Justice, Paix и Travail написани на француском и значе правда, мир и рад. Грб је усвојен 18. фебруара 2006. од стране председника Жозефа Кабиле.

Историја и опис грба[уреди]

Стари грб који је усвојен 2003. и представља три укрштене руке и окружени венцем жита и главом лава на врху а испд се налази мото Democratie, Justice, Unite што у преводу са француског значи демократија, правда и јединство.

Грб Демократске Републике Конго од 1999. се састојао од светло плавог штита са светло жутом звездом у средини и шест мањих звездица на врху. Грб се налазио дужином заставе.

Најстарији је био од 1971. до 1997. приказујући главу леопарда. Испод главе се налазио пар укрштених копља а око главе грана са леве и слоновска кљова са десне стране. Испод се налазио назив на белој подлози црним словима Paix, Justice и Travail што преведено са француског значи мир, правда и рад. Овј грб се службено употребљавао од 1. августа 1964.

Спољашње везе[уреди]