Грб Демократске Републике Конго

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб ДР Конго
Детаљи
Носилац ДР Конго
Усвојен2006.
Мото„Правда, мир и рад“

Грб Демократске Републике Конго је званични хералдички симбол ове афричке државе. Грб државе се мењао неколико пута од 1997. године. Садашњи грб је важећи од 2006. и приказује главу леопарда окруженог са слоновском кљовом са леве и копљем са десне стране. Испод главе су три речи које представљају национални мото: Justice, Paix и Travail написани на француском и значе правда, мир и рад. Грб је усвојен 18. фебруара 2006. од стране председника Жозефа Кабиле.

Историја и опис грба[уреди | уреди извор]

Стари грб који је усвојен 2003. и представља три укрштене руке и окружени венцем жита и главом лава на врху а испд се налази мото Democratie, Justice, Unite што у преводу са француског значи демократија, правда и јединство.

Грб Демократске Републике Конго од 1999. се састојао од светлоплавог штита са светложутом звездом у средини и шест мањих звездица на врху. Грб се налазио дужином заставе.

Најстарији је био од 1971. до 1997. приказујући главу леопарда. Испод главе се налазио пар укрштених копља а око главе грана са леве и слоновска кљова са десне стране. Испод се налазио назив на белој подлози црним словима Paix, Justice и Travail што преведено са француског значи мир, правда и рад. Овј грб се службено употребљавао од 1. августа 1964.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]