Грб Загреба

Из Википедије, слободне енциклопедије
Загреб
Coat of arms of Zagreb.svg
Детаљи
Носилац Flag of Zagreb.svg град Загреб
Усвојен 18. век

Грб града Загреба је званични грб главног града Републике Хрватске. Грб потиче из 18. века и темељи се на грбу Градеца који потиче из 13. века.

Опис грба[уреди]

Према Статуту Града Загреба[1] грб има следећи опис:

„ у плавоме пољу на зеленоме брегу налази се сребрни/бели град са трима кулама и отвореним златним/жутим вратима; горе десно златна/жута шестерокрака звезда, горе лијево сребрни/бели полумесец.”

Историја грба[уреди]

До краја 19. века усталила се углавном црвена боја позадине. 1896. године, након уједињења у јединствени град 1850. године, усвојена је плава боја штита.

Грб града на крову Цркве св. Марка (грб са црвеним пољем)

Зелени брег представља брдо Градец, а утврда са 3 куле представља насеље Градец —- једно од најстаријих делова данашњег Загреба. Отворена врата (на зидинама утврђеног града) симболизују гостољубивост његових становника, као и спремност грађана да пруже своју заштиту сваком госту и уточиште путнику-намернику. Звезда и полумесец су симболи старих словенских предхришћанских божанстава лепоте и љубави —- божице Ладе, која је у народу приказивана као звезда и бога Леља, који је у народу приказиван у лику младог месеца.

Референце[уреди]

  1. Статут Града Загреба, Приступљено 31. 3. 2013.

Спољашње везе[уреди]