Грб Источне Немачке

Из Википедије, слободне енциклопедије
Источна Немачка
Coat of arms of East Germany.svg
Детаљи
Носилац  Источна Немачка
Усвојен 12. јануар 1950.
Штит чекић и шестар
Држачи штита сноп пшенице
Други елементи застава Немачке

Грб Немачке Демократске Републике[1] усвојен је 12. јануара 1950. године. Састојао се од централног дела у којем су се налазили чекић и шестар на црвеној позадини, окружени сноповима пшенице. Снопови пшенице били су повезани траком у бојама немачке заставе. Чекић је био симбол радника у индустрији, шестар је представљао интелектуалце односно интелигенцију, а сноп пшенице сељаке. Званично је усвојен као државни грб 26. септембра 1955, а на заставу Источне Немачке придодан је 1. октобра 1959. године. Званично је укинут као грб Источне Немачке 3. маја 1990. године одлуком Скупштине НДР.

Приказ грба Источне Немачке на јавним местима у Западној Немачкој и Западном Берлину био је противзаконит до 1969. године, када је западнонемачки председник Вили Брант укинуо забрану у духу Остполитика.

Раније верзије[уреди]

Прва верзија грба, која је била у употреби од 1950. до 1953. године, састојала се само од чекића и снопа пшенице који су симболизовали Источну Немачку као социјалистичку „земљу радника и сељака“. Верзија која је била у употреби од 1953. до 1955, била је слична наредној, само без црвене позадине у центру грба.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Грб Источне Немачке је у ствари амблем јер не поштује основна хералдичка правила.

Спољашње везе[уреди]