Грб Источне Немачке

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Источна Немачка
Coat of arms of East Germany.svg
Детаљи
Носилац  Источна Немачка
Усвојен 12. јануар 1950.
Штит чекић и шестар
Држачи штита сноп пшенице
Други елементи застава Немачке

Грб Немачке Демократске Републике[1] усвојен је 12. јануара 1950. године. Састојао се од централног дела у којем су се налазили чекић и шестар на црвеној позадини, окружени сноповима пшенице. Снопови пшенице били су повезани траком у бојама немачке заставе. Чекић је био симбол радника у индустрији, шестар је представљао интелектуалце односно интелигенцију, а сноп пшенице сељаке. Званично је усвојен као државни грб 26. септембра 1955, а на заставу Источне Немачке придодан је 1. октобра 1959. године. Званично је укинут као грб Источне Немачке 3. маја 1990. године одлуком Скупштине НДР.

Приказ грба Источне Немачке на јавним местима у Западној Немачкој и Западном Берлину био је противзаконит до 1969. године, када је западнонемачки председник Вили Брант укинуо забрану у духу Остполитика.

Раније верзије[уреди]

Прва верзија грба, која је била у употреби од 1950. до 1953. године, састојала се само од чекића и снопа пшенице који су симболизовали Источну Немачку као социјалистичку „земљу радника и сељака“. Верзија која је била у употреби од 1953. до 1955, била је слична наредној, само без црвене позадине у центру грба.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Грб Источне Немачке је у ствари амблем јер не поштује основна хералдичка правила.

Спољашње везе[уреди]