Грб Источног Сарајева

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грб града Источно Сарајево
Grb Istocnog Sarajeva.png
Верзије
CoA Istočno Sarajevo (middle).gif
Средњи грб града Источно Сарајево
CoA Istočno Sarajevo (small).gif
Мањи грб града Источно Сарајево
Детаљи
НосилацГрад Источно Сарајево
Усвојендецембар 1998.
Челенкабедемска круна
ШтитЦрвено поље раздијељено плаво-сребреним крстом, у првом и четвртом двоглави сребрни орао, а у другом и трећен златни град са три куле.
Држачи штитаАрхангел Михаило и Архангел Гаврило
Мото„Источно Сарајево“

Грб Источног Сарајева је званични грб српског града Источно Сарајево. Грб је усвојен децембра 1998. године и до 2003. године је носио назив грб Српског Сарајева. Са промјеном имена града 2003. године, промјењено је име и грба.

Симболи града Источног Сарајева у потпуности се ослањају на традицију европске хералдике, а утемељени су на вриједностима и симболима овог краја.

Опис грба[уреди]

Грб Источног Сарајева чини црвени штит, који је крстом раздијељен на четири дијела. Унакрсно су плава и сребрна боја, које са бојом штита дочаравају боје српске националне заставе. У првом и четвртом дијелу налази се бијели двоглави орао као древни српски грб, а у другом и трећем приказан је златан град са три куле, који подсјећа на средњовјековни грб српских кнежева Павловића.

Изнад штита је златна бедемска круна са четири мерлона и златном дијадемом која свједочи да је у питању историјска престоница. Десни чувар штита је Архангел Михаило, а лијеви Архангел Гаврило. Поред чувара су црна, златом окована копља са стеговима Републике Српске и Источног Сарајева.[1]

Мали и средњи грб[уреди]

Црвено поље крстом раздијељено, попут стакла у плаво и сребрно и у првом и четвртом двоглави сребрни орао раширених крила златног кљуна, језика и канџи, те у другом и трећен златни град с три куле са круништима, средња више од пострањских. Средњи грб има штит окружен златним ловоровим вијенцем и надвишен залтном бедемском круном са четири грудобрана и дијадемом.[2]

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]