Грб Кнежевине Србије

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Кнежевине Србије
Детаљи
НосилацКнежевина Србија
Усвојен1835.
Челенкакруна
Штитна црвеном, сребрни крст са четири огњила, окренутим ка крсту

Грб Кнежевине Србије је бели крст на црвеном пољу са четири оцила а над штитом је постављена кнежевска круна. Иза штита је црвени кнежевски плашт са поставом од хермелина, обрубљен златним и са златним кићанкама, над којим је још једна кнежевска круна.

У члану 4 Сретењског устава од 1835. описан је он овако:

Грб народниј Србскиј представља Крст на црвеном пољу, а међу краковима Крста по једно огњило окренуто к крсту. Сав грб опасан је зеленим вијенцем с десне стране от растова, а са леве от маслинова листа.

Историја[уреди | уреди извор]

Грб је настао у време поновног оживаљавања државности Србије, за време кнеза Милоша Обреновића. Кнез Милош Обреновић је поново оживео историјски грб Србије: крст на црвеном пољу, са по једним огњилом међу краковима крста окренутим према крсту. Грб је притом уоквирио, по узору на француску хералдику, двема гранчицама — маслиновом и храстовом.

Историјске грешке[уреди | уреди извор]

Слова С су током XVII и XVIII века западни хералдичари погрешно протумачили као огњила тј. оцила,[тражи се извор] чија хералдичка пракса не познаје употребу слова као хералдичких елемената. Овакво тумачење је касније прихваћено и код грба младе Кнежевине Србије.

Галерија[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]