Грб Кнежевине Србије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грб Кнежевине Србије
COA of Principality of Serbia.svg
Детаљи
НосилацКнежевина Србија
Усвојен1835.
Челенкакруна
Штитна црвеном, сребрни крст са четири огњила, окренутим ка крсту

Грб Кнежевине Србије је бели крст на црвеном пољу са четири оцила а над штитом је постављена кнежевска круна. Иза штита је црвени кнежевски плашт са поставом од хермелина, обрубљен златним и са златним кићанкама, над којим је још једна кнежевска круна.

У члану 4 Сретењског устава од 1835. описан је он овако:

„Грб народниј Србскиј представља Крст на црвеном пољу, а међу краковима Крста по једно огњило окренуто к крсту. Сав грб опасан је зеленим вијенцем с десне стране от растова, а са леве от маслинова листа.”

Историја[уреди]

Грб је настао у време поновног оживаљавања државности Србије, за време кнеза Милоша Обреновића. Кнез Милош Обреновић је поново оживео историјски грб Србије: крст на црвеном пољу, са по једним огњилом међу краковима крста окренутим према крсту. Грб је притом уоквирио, по узору на француску хералдику, двема гранчицама — маслиновом и храстовом.

Историјске грешке[уреди]

Слова С су током XVII и XVIII века западни хералдичари погрешно протумачили као огњила тј. оцила,[тражи се извор] чија хералдичка пракса не познаје употребу слова као хералдичких елемената. Овакво тумачење је касније прихваћено и код грба младе Кнежевине Србије.

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]