Пређи на садржај

Грб Мордовије

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Мордовије
Детаљи
НосилацРепублика Мордовија
Усвојен30. марта 1995. године

Грб Мордовије је званични симбол једног од субјеката Руске федерације са статусом републике, Мордовија. Грб је званично усвојен 30. марта 1995. године.[1]

Опис грба

[уреди | уреди извор]

Грб Републике Мордовије је слика хералдичког штита са грбом града Саранск - ликом црвене лисице испод три вертикалне стрелице окренуте на доље на сребреном пољу, са плавим пољем испод и црвеним изнад сребреног поља у стилу са заставом Републике Мордовија.

Централни мањи грб окружује стилизована потковица са заобљеним врховима. У врху грба изнад заобљених завршетака потковице је мордовски крст, симбол за који се претпоставља да је некад представљао сунце, те се још назива и соларни знак или соларни симбол. Потковица има седам орнамената, који означавају седам градова у земљи: Ардатов, Инсар, Ковилкино, Краснослободск, Рузајевка, Саранск и Темников.

Грб је украшен са златним вијенцем пшенице, која симболички представља преданост народа Мордовије за пољопривредом, али и чест национални енографски украс који су жене Мордовије носиле на врату или у коси. Жито је повезано траком у бојама мордовске заставе.

Референце

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]