Грб Мурманске области

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грб Мурманске области
Герб Мурманской области.svg
Детаљи
НосилацМурманска област
Усвојен6. јуна 2004. године

Грб Мурманске области је званични симбол једног од субјеката Руске федерације са статусом областиМурманске области. Грб је званично усвојен 6. јуна 2004. године.[1][2]

Опис грба[уреди]

Грб Мурманске области је четвороугаоник са заобљеним угловима и шиљатим врхом на ниже у коначности урађен као хералдички штит француског облика. Поље штита је хоризонтално подјељено на два дијела.

Горње поље је у азурно-плавој боји са сликом златне поларне свјетлости. Доње поље је у тамно црвеној боји у коме су представљене укрштени: златно сидро, сребрни мач и сребрни крамп.

Поларна свјетлост представља локацију Мурманске области у Арктичком кругу. Сидро симболизује пловидбе и риболов. Крамп је симбол рударске индустрије. Мач је симбол војне снаге и војне славе. Азурно-плава боја је симбол љепоте и узвишености. тамно-црвена боја је симбол храбрости и снаге. Златна боја је симбол богатства. Сребрна боја је симбол чистоће.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Governmant of Murnmarsk: [https://web.archive.org/web/20070927024357/http://www.gov-murman.ru/symbol/ Архивирано на сајту Wayback Machine (септембар 27, 2007) (на језику: енглески) Закон Мурманской области «О гербе и флаге Мурманской области») (на језику: руски)
  2. ^ Герб Мурманск: [http://gerb.murman.ru/region/region.shtml Геральдика Мурманской области // Мурманская область) (на језику: руски)

Спољашње везе[уреди]