Грб Мурманске области

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Мурманске области
Детаљи
НосилацМурманска област
Усвојен6. јуна 2004. године

Грб Мурманске области је званични симбол једног од субјеката Руске федерације са статусом областиМурманске области. Грб је званично усвојен 6. јуна 2004. године.[1][2]

Опис грба[уреди | уреди извор]

Грб Мурманске области је четвороугаоник са заобљеним угловима и шиљатим врхом на ниже у коначности урађен као хералдички штит француског облика. Поље штита је хоризонтално подјељено на два дијела.

Горње поље је у азурно-плавој боји са сликом златне поларне свјетлости. Доње поље је у тамноцрвеној боји у коме су представљене укрштени: златно сидро, сребрни мач и сребрни крамп.

Поларна свјетлост представља локацију Мурманске области у Арктичком кругу. Сидро симболизује пловидбе и риболов. Крамп је симбол рударске индустрије. Мач је симбол војне снаге и војне славе. Азурно-плава боја је симбол љепоте и узвишености. тамноцрвена боја је симбол храбрости и снаге. Златна боја је симбол богатства. Сребрна боја је симбол чистоће.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Governmant of Murnmarsk: [https://web.archive.org/web/20070927024357/http://www.gov-murman.ru/symbol/ Архивирано на сајту Wayback Machine (27. септембар 2007) Закон Мурманской области «О гербе и флаге Мурманской области») (језик: руски)
  2. ^ Герб Мурманск: [http://gerb.murman.ru/region/region.shtml Геральдика Мурманской области // Мурманская область) (језик: руски)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]